Makó és környéke

2017.09.28. 13:50

A Zöld Béka Panzió csak a kezdet volt Nagyéren: kilátót építenek a kéményből

Jövő őszre kilátóvá alakul Nagyéren a valamikori Zöldi-malom kéménye. A 25 méteres téglaépítmény köré épül a 180 fokból álló csigalépcső. Tanösvények, madármegfigyelők is létesülnek.

Kovács Erika

– Gyermekkoromban egyszer a barátommal, aki most Franciaországban él, felmásztunk a kéménybe – mesélte egy férfi, aki nem akarta elárulni a nevét, bár tudja, ezért a tettéért már nem szidja össze senki. Tegnap helyezték el az alapkövét a kémény mellett annak a turisztikai beruházásnak, aminek része lesz a falu szélén álló kémény kilátóvá alakítása is.

Kölcsön Nagyérnek


– Az időkapszulába papírpénz is kell – mondta Lázár János az alapkőlerakás előtt. Mivel Lőricz Tibornál nem volt pénz, a saját zsebébe nyúlt. 1500 forintot talált. – Ezt kölcsönadom, de majd egyszer behajtom a polgármester úron – viccelődött a miniszter. Radó Tibor, Pitvaros polgármestere pedig egy kétezrest tett a kapszulába.

Lázár János és Lőrincz Tibor betonozták be a turisztikai beruházás időkapszuláját. 



– Jó ötven éve történt – folytatta a férfi. – Alul megbontottuk a kémény falát. Belül lépcső van. Akkor gólyafészek volt a tetején. Kicsit arrébb toltuk, és kikukucskáltunk. A barátommal elhatároztuk, hogy bevezetjük a kéménybe a villanyt, hogy ne legyen sötét. A kábel még mindig ott van. Tavaly itthon volt a haver. Mondta, hogy valahogy szerezzem vissza azt a kábelt, hogy eltegyük emlékbe – mesélte nevetve. A szüleiknek soha nem árulták el ezt a vakmerő csínyt, mert kikaptak volna.


Szinte minden nagyérinek van valamilyen története a kéménnyel kapcsolatban. A 86 éves Hódi Jánosné és a 70 esztendős Orvos Jánosné a hajdani artézi kutat említették, ami a kémény mellett működött. – Ide járt szinte az egész falu ivóvízért – mesélte Orvos Jánosné.


– Akkoriban még a malom is állt – vette át a szót Hódi Jánosné. – Úgy 1950 körül államosították a malmot. Utána csak raktárnak használták. Nem is emlékszem, mikor bontották le. Jó, hogy a kémény megmaradt!

– A kémény nélkül már el sem tudnánk képzelni a falut – mondta Cseri Jánosné.

 

Tíz éve döntötte el a nagyéri testület, hogy a falusi turizmus lesz a kitörési pont – mondta az ünnepségen Lőrincz Tibor polgármester. Sokan csak mosolyogtak a terven, de mióta a Zöld Béka panzió elkészült, 15 ezer vendégéjszakát jegyeztek föl, ami 22,5 millió forint hasznot hozott a településnek. Azóta lett kézműves alkotóház, agroturisztikai központ, állatsimogató.

Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, Nagyér jó példa arra, ha egy település akar, akkor tud változtatni a sorsán. – Mintegy 25-30 százalékkal több pénzt fordítanak a belföldi turizmusra az emberek. Ennek a térségnek a felfedeztetése közös célunk – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


A 128 milliós nagyéri beruházás része lesz a kilátó. Körülötte pihenőhelyet, szalonnasütőt is kialakítanak. Ebből a forrásból több tanösvény is készül, madár-, pillangómegfigyelő helyekkel. Lesz, amelyik a szikes-vizes élőhelyet mutatja be. A beruházás jövő őszre készül el.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!