Makó és környéke

2019.05.14. 13:05

Áder: Tehetünk a klímavédelemért! - Fotók

- Sajátos ördögi körben vagyunk: részben a népességnövekedésből, részben a fogyasztás bővüléséből, részben rossz szokásainkból adódóan egyre gyorsabban éljük fel a természeti tőkénket. Ennek nagyon súlyos következményei vannak már jelenleg is - mondta tegnap délelőtt Áder János köztársasági elnök a Hagymaházban, ahol mintegy 350 helybeli középiskolásnak tartott előadást Klímaváltozás és vízválság címmel.

SZ.I.M.

A vetített képekkel illusztrált előadás interaktív volt: a résztvevő fiatalok mobiltelefonjaik segítségével bekapcsolódhattak és kérdéseket válaszolhattak meg, illetve szavazhattak. Így derült ki például, hogy jelenleg annyi szén-dioxid van a levegőben, mint 800 ezer évvel ezelőtt – miközben a többség arra tippelt, hogy az első világháború idején volt ugyanennyi. Olyan meghökkentő, megdöbbentő adatok is elhangzottak, mint például hogy többen haltak meg szennyezett víztől az elmúlt 20 évben, mint fegyveres konfliktusoktól, illetve hogy ha folytatódik a klímaváltozás, még a diákok életében eltűnik nagyon sok tengerparti város, illetve több szigetállam. Ugyancsak a klímaváltozás következményeként máris tapasztalhatjuk a poloskainváziót, illetve új, eddig mifelénk ismeretlen betegségek megjelenését.

A Klímaváltozásról beszélt Áder János Makón. Fotó: MTI - GALÉRIA



Az államfő az előadás végén arról beszélt, mit tehetnek a diákok a Föld megóvása érdekében. Egyrészt azt javasolta, igyekezzenek spórolni a fűtéssel, másrészt arra biztatta őket, ne használjanak eldobható műanyag palackot, és arra is felhívta a figyelmüket, hogy érdemes a napenergiát hasznosítani. – Szemlélet- és technológiaváltás nélkül természeti katasztrófába rohanunk – összegezte mondandóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!