Makó és környéke

2016.11.24. 20:19

Aki lassít, olvashatja: madárinfluenza

,,Madárinfluenza miatt megfigyelési körzet" - ez a felirat olvasható egy laminált papíron Nagyér, Ambrózfalva, Pitvaros helységjelző tábláin. Az érintett településeken össze kellett írni, melyik háznál hány baromfi van.

Kovács Erika

– Fogalmam sincs, mi volt kiírva a papírra. Láttam, hogy a helységjelző tábla alatt van valamilyen cetli, de ezt 50-es sebességnél nem lehetett elolvasni – mondta Varga Péter. A mezőhegyesi férfit Ambrózfalva helységjelző táblája előtt állítottuk meg. Kiszállt az autójából, hogy kiderüljön, mit üzen a papír a faluba érkezőknek.


A vízhatlanított kis papírtáblát ugyanis még a szél is fújta. A szolnoki Hír Antal kerékpáralkatrészeket szállított kisteherautóval. Ő sem tudta megmondani, mi volt a táblán, ami mellett elhaladt. Vele Ambrózfalva határában váltottunk szót.


Mint lapunk is megírta, Tótkomlóson ütötte fel a fejét néhány hete a madárinfluenza. Ott 9000 pulykát kellett leölni. A Békés megyei város helységjelző tábláinál semmi sem figyelmeztet a madárinfluenzára, még akkora táblák sem, mint a megfigyelési körzetben.


Pócsi Gyula rendszeresen biciklizik Nagyér és Ambrózfalva között. Bicikliről könnyen elolvasta a feliratot.


– Nem tudom, miért ilyen kis táblákat tettek ki. Már láttam olyan autóst, amelyik lehúzódott, hogy megnézze, mi lehet kiírva. Olyan táblát kellett volna leszúrni a falvak neve mellé, amelyiken jó nagy betűkkel olvasható a felirat.


Hasonló véleményen volt a pitvarosi Lőrincz László is, aki a munkája miatt sokat autózik a térségben. – Ambrózfalván nem tudtam elolvasni a kiírást, Nagyéren viszont igen. Akkor éppen csendesedett a szél. Ha információt akarnak velünk közölni, akkor azt úgy kellene, hogy olvasható legyen. Vagyis legalább akkora betűk kellenének, mint amekkorával a települések nevét írják ki. Ez mindannyiunk érdeke. A madárinfluenza beszédtéma a környékben. Az idősek közül többen megijedtek egy rémhír miatt, hogy a megfigyelési körzetben az összes baromfit le kell ölni. Ez persze nem volt igaz.


– Csak a felhívást kaptuk meg a hivatalos szervtől, hogy jelezni kell a település határában, hogy a megfigyelési körzetbe tartozunk – értesültünk Lőrincz Tibor nagyéri polgármestertől. – Táblát nem adtak, sem útmutatást, hogy mekkora legyen. Kicsi a felirat? A fölötte lévő 40-es sebességkorlátozó táblán viszont jó nagyok a számok, az autósok zöme mégsem tartja be! Lassítani kellene, és akkor könnyebb lenne elolvasni, hogy mi van alatta.

Óvintézkedés


Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében az országos főállatorvos elrendelte a szárnyas jószágok zárt tartását. A cél, hogy tovább csökkenjen a vadmadarakkal való érintkezés lehetősége.



Lőrincz Tibor azt is elmondta, a megfigyelési körzetbe vont településeken, így Nagyéren is, hivatalból össze kellett írni, hogy melyik háznál hány baromfit tartanak. Ezekbe az otthonokba azután állatorvosok kopogtak be, és tájékoztatást adtak a madárinfluenzáról, valamint arról, hogyan védhetik meg a gazdák a jószágaikat.


Tótkomlós után Bugacon és Kiskunmajsán is kimutatták a madárinfluenza vírusát. Ott, hogy megakadályozzák a betegség terjedését, az országos főállatorvos a két kitörés 1 kilométeres körzetében elrendelte az összes baromfi leölését. Az intézkedés több tízezer állatot érint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!