Makó és környéke

2019.08.19. 19:28

Alig találni már búzavirágot, szaporítják a Csanádi pusztákon a kék gyomnövényt

Néhány évtizeddel ezelőtt még minden árokparton ott virított a búzavirág. Ma már alig látni a kis kék virágot. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNP) déli részén már csak három élőhelyen található, ebből kettő Csongrád megyei. A KMNP három évvel ezelőtt a Csanádi pusztákon szaporítási programba kezdett. Az eredmények biztatóak. <br><br><br>

Kovács Erika

– A 70-es, 80-as években a búzavirág még csak egy közönséges mezei virág volt. A virág nem változott, a környezete viszont igen – mondta Balogh Gábor, a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság területfelügyelője.

 

– Az agráriumban használt gyomirtók egyre erősebbek, egyre precízebbé vált a mechanikus gyomirtás. Egyre keske­nyebbé váltak a mezsgyék is. Ennek hatására a gyomnövényeknek, például a búzavirág­nak is egyre kevésbé van lehetősége fennmaradni, magot ér­­lelni. Ez vezetett oda, hogy a nem­­zeti parkunk területén már csak három búzavirág-lelőhelyet ismerünk, Nagylak és Hódmezővásárhely környékén, valamint Tótkomlós közelében, egy nem védett helyen

– tudtuk meg Balogh Gábortól, aki azért nem árulta el a pontos helyszíneket, hogy jó szándékú emberek, akár érdeklődésből, vagy egyéni mentőakciót szervezve, nehogy kárt tegyenek ezekben a telepekben.


– A mostani 50-60 éves generáció még visszaemlékezhet, hogy ballagáskor az óvodákat és iskolákat a gyönyörű, kék virágzatú búzavirággal, illetve pipaccsal és szarkalábbal díszítette fel, de otthon is sokak vá­­záját díszítette ez a mezei virág. Akkor még tömegével fordult elő. Mára viszont már csak ez a 3 állomány maradt meg a területünkön – fogalmazott a terület felügyelője.

Fotó: Kovács Erika

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai az elmúlt három évben ezen a há­­rom lelőhelyen gyűjtöttek bú­­zavirágmagokat, amelyeket olyan helyeken szórtak el, ahol nincs vegyszerhasználat, és az életfeltételek adottak a gyomnövény fennmaradásához.

 

– Természetesen nem az összes magot hozzuk el a termő­helyről, hanem nagyjából az 50 százalékát, hogy azokon a területeken is fennmaradjon a faj. Az előző két évben elszórt magok jó földre találtak, tavaly­előtt és tavaly is találtunk már virágzó példányokat, amelyek magot érleltek és elszórták azt, vagyis esély van arra, hogy to­vább szaporodnak. A kijuttatáskor koordinátákkal rögzítettük, hová kerültek a magok, így vissza tudtuk keresni a helyeket.

Balogh Gábor elmondta, el­­képzelhető, hogy néhány he­­lyen még fellelhető a búzavirág, de tömeges előfordulásra nem számítanak. Azt kérik, aki esetleg ismer búzavirág-lelőhelyet, fotózza le, küldje el a pontos helymeghatározással együtt a nemzeti parknak. Azt is kérte, senki ne kezdjen egyéni akcióba, ne gyűjtsék a magját, ne húzzák ki tövestül, hogy majd otthon elültetik.


Balogh Gábortól megtudtuk, a búzavirág eltűnése még nem országos probléma. Ott hiányzik a tájból, ahol intenzív a földművelés, vagyis ahol jó talajok vannak. A Kiskunságban és he­­­lyenként Észak-Magyarországon is még nagy számban fordul elő a növény.


– A jogszabály azt nem te­­szi lehetővé, hogy regionális védettséget kapjon egy növény. De ha így haladunk, egyszer lehet, hogy eljutunk oda, hogy védetté kell nyilvánítani a búzavirágot...


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!