Makó és környéke

2015.09.16. 23:47

Ambrózfalván nincs páratlan oldal

Ambrózfalva, Csanádalberti, Pitvaros - Egy ismeretlen településen az utcanévtáblák és a házszámok nyújtanak segítséget az idegennek a tájékozódásban. Ambrózfalván nem sok kerítésről hiányzik a házszám, a helyzet mégis kicsit bonyolult. A Dózsa utcában például, Pitvaros felé haladva, az 1. után mindjárt az 52. következik.

M. K. E.

Az önkormányzatoknak a közterületek elnevezéséről, a házszámozás rendjéről kötelezően rendeletet kell alkotni. Többek között azért, hogy könnyebb legyen a tájékozódás az adott településen.


– 2012 elején helyeztük ki az új utcanévtáblákat. Egy-két helyre nem került fel csupán, ahol a tulajdonosok nagyon tiltakoztak, elsősorban azért, mert friss volt a házfal festése. Úgy gondolom, házszámokkal is eléggé jól állunk. Az emberek belátják, hogy nekik is érdekük, hogy odataláljon hozzájuk, aki akar – mondta R[namelink name="adó Tibor"] pitvarosi polgármester.


Csanádalbertin a polgármester szerint az utcák 60-70 százalékát jelzi a szélső házon utcanévtábla. Ott is előfordult, hogy tatarozáskor került le az egyébként fontos információt hordozó tábla.


– Nálunk a házszámtáblákon is szerepel az utcanév, így ha valaki egy bizonyos utcát keres, könnyen megtalálja – tudtuk meg [namelink name="Csjernyik Zoltán"] polgármestertől.


Ambrózfalván is megnéztük, könnyű-e, vagy nehéz tájékozódni. A polgármesteri hivatalnál fordultunk le. A hivatalon, illetve az út túloldalán lévő épületen is jól látható a tábla, ami jelezte, hogy a Luther utcában jártunk. Ebben az utcában áll az orvosi rendelő is, amiről hiányzik a házszám, de a felirat alapján anélkül is odatalál, akinek szükséges. A következő kereszteződésnél jobbra fordultunk. Mindkét oldalon kert található.


A kerítéseken ugyan nincs tábla, de az első házakon lévő házszámtáblákon az utcanév is jól olvasható, vagyis megtudtuk, hogy az a Hunyadi utca. Amit kicsit furcsálltunk, hogy az 1. számú házzal szemben a 25. számú áll. Mindkét oldal páratlan? A magyarázatot Csirik László alpolgármester adta meg.


– Sok-sok évtizede alakították ki a faluban a házszámozás rendjét, ami nálunk más, mint általában. Nálunk egymás után következő számokat kaptak a házak, az utca végén, a túloldalon visszafelé folytatódik a növekvő számsor. Így fordulhat elő, hogy az 1. számúval van szemben a 25. Cifrább a helyzet a főutcánkon, a Dózsa György utcában. Ezen megy át a forgalom Nagyérről Pitvaros felé. Itt a számozás az utca közepén, a polgármesteri hivatalnál kezdődik, és kimegy a falu Nagyér felőli széléig. A túloldalon, Pitvaros irányába folytatódik, majd a helységjelző táblánál ismét visszakanyarodik és növekszik egészen a polgármesteri hivatalig. Így lehetséges, hogy a régi iskola az 52. szám, mellette a polgármesteri hivatal pedig az 1.

A lakosság ezt a házszámozást szokta meg.


– 71 éves vagyok, de ez nálunk így természetes. Nekünk 2 házszámtáblánk is van. Az egyik kerámiából a házfalon, a másik a kerítésen. Utóbbit magam készítettem – mondta [namelink name="Börcsök Imréné"].


Nagyné Kecskés Ilonát is bosszantják a házszám nélküli házak. – Volt már, hogy a mentő itt keringett az utcánkban. Mi segítettünk, hogy megtalálják a beteget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!