Makó és környéke

2019.01.23. 11:15

Az építőipar drágulása elvitte Klárafalva tartalékait - Pótolnák azt is, ami száz éve elmaradt

Klárafalva anyagi okok miatt nem tudott emlékművet állítani az I. világháborúban elesetteknek. Most közadakozásból 700 ezer forint gyűlt össze erre. Az önkormányzatnál remélik, idén a pályázatuk is nyer, így pótolni tudják, ami száz éve elmaradt.

Bakos András

Tavaly két olyan beruházás is megvalósult Klárafalván, amelyre már nagyon vártak. Az önkormányzat uniós és állami pénzből, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) korszerűsíttette a községházát. Új homlokzatot, külső hőszigetelést, a tetejére napelemeket, új, energiatakarékos kazánt kapott, és akadálymentes lett az épület, 16,3 millió forintból. Az egészségházra 30,5 millió forintot nyert Klárafalva. Ugyanilyen külső-belső felújítás, akadálymentesítés, energetikai korszerűsítés zajlott. A kerítés megújult, belső parkoló készült, térköves burkolattal. – Ez aztán többe is került – mondja Fekete József polgármester. – Amikor a terv készült, 2016-os árakon számoltunk, a pályázatot 2017- ben adtuk be. Mire elbírálták, az építőanyagárak és a munkadíjak olyan mértékben emelkedtek, hogy az önkormányzatnak – bár ez 100 százalékban központilag támogatott beruházásnak indult – végül 4 és fél millió saját erőt hozzá kellett tennie. Ezzel a település fölélte a tartalékait. Sajnos nem kaptunk kiegészítő támogatást. Reméljük, ez a helyzet még változik.


Klárafalva konzorciumi tagként részt vesz Deszkkel, Tiszaszigettel és Ferencszállással a közösséget építő, erősítő rendezvények megszervezését segítő, 2021-ig tartó programban. Ebben 3 milliós része van a községnek. Nem látványos attrakciókat, inkább a helyiek bevonásával kiállításokat, más rendezvényeket szerveztek. Szeretnék megíratni még – hozzáértő történésszel – Klárafalva eddigi történetét.


Nyert pályázatot a falu Kübekházával, Ferencszállással, és Tiszaszigettel közösen is, külterületi utak karbantartására. 30 millió forint jutna 4 kilométer hosszú külterületi útvonal felújítására, a karbantartáshoz szükséges eszközök beszerzésére. Most mégis az irányító hatóság döntésére várnak, mert az élet fölülírta a terveket. A négy település által kiszemelt Belarus típusú traktor a károsanyag-kibocsátása miatt nem felel meg az uniós szabványnak.


– Erre az ügyre még év elején pont kerül. Azt pedig még nem tudjuk, mit hoz 2019 – mondta Fekete József. – 8,5 millió forintra számítunk a faluház energetikai korszerűsítéséhez. A Belügyminisztériumtól legutóbb is nyertünk támogatást járdaépítésre, 5–6 millió forint erejéig. A 43-as főút déli oldalán félig térköves járda épült. A temetőnél a ravatalozó előtti teret is le tudtuk burkolni. Mostani pályázatunkkal 15 milliót nyertünk, ebből a főutcai járdák rendbe tehetők, az egészségház előtt is megtörténik ez a munka. Csatornaburkolás szerepel még a tervben. Egy országos, állami szervezésű beruházás részeként pedig strapabíró szabadtéri sporteszközöket kapunk a pályára.

Klárafalvának van még egy függőben lévő pályázata, régóta. A Kelet- és Közép-Európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítványtól várnak segítséget egy I. világháborús emlékműhöz. Ez a térrendezéssel együtt 7 millióba kerülne, a templom előtt. A falubeliek közadakozása révén – hiszen a legtöbb családot érintette a nagy háború – mintegy 700 ezer forint összegyűlt. Száz éve nem volt pénz arra, hogy méltóképp megemlékezzenek az elesettekről. A klárafalviak abban bíznak, most ezt a hiányosságot pótolni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!