Makó és környéke

2019.08.09. 15:45

Az ország legmagasabb mászófala Csanádpalotán lehet, megújul a Kelemen László művelődési ház

Megkapta a hivatalos értesítést a csanádpalotai polgármester, Nyergesné Kovács Erzsébet arról, hogy központi támogatásból megújulhat a kisváros 1973-ban átadott művelődési háza.

Szabó Imre

Teljesen felújíthatja művelődési házát Csanádpalota, az önkormányzat a beruházás állami támogatásáról szóló hivatalos tájékoztatót most kapta meg. Az épületegyüttesre 298 milliót költhet a kisváros.


– Szombaton lesz az első megbeszélés a tervezőkkel, majd várhatóan egy-két hónap alatt készülnek el a kiviteli tervek és ősszel kiírhatjuk a munkára a közbeszerzési eljárást – újságolta lapunknak Nyergesné Kovács Erzsébet azután, hogy a csanádpalotai önkormányzat megkapta a hivatalos értesítést az első magyar színigazgató, Kelemen László nevét viselő művelődési ház felújításának állami támogatásáról. A rekonstrukcióra 300 millió forintot kértek, és alig valamivel kevesebbet, 298 milliót kaptak. Önerőre így várhatóan nem lesz szükség a beruházáshoz. Az épületegyüttes jó 40 éves, és bár kisebb korszerűsítéseket végeztek rajta, a tető például beázik, az elektromos hálózat elavult és a mellékhelyiségek sem felelnek meg a mai igényeknek. Felújítására azért van szükség, mert az épületegyüttes komoly közösségi életnek, sok rendezvénynek ad otthont.


Mint korábban megírtuk, a nagyszabású felújításban nemcsak maga az épületegyüttes újul meg, de a rendezvények megtartására jelenleg is használt hátsó udvar is – utóbbit szeretnék parkosítani. Kialakítanának egy új, pubszerű ifjúsági közösségi klubot, konyhát és étkezőt is, míg az épület előtti teraszon napernyős asztalokkal tarkított kiülős helyet hoznának létre. A 26 méter magas, használaton kívüli kéményt pedig mászófalként hasznosítanák: ez olyan magas, hogy a maga nemében a legnagyobb lehet az országban. Energetikai korszerűsítést is terveznek: az épületnek részben napelemek adnák az áramot, a fűtéshez pedig geotermikus energiát használnak majd a jövőben. Természetesen elvégzik az ilyenkor kötelező akadálymentesítést, a parkolóban pedig az elektromos kocsik töltőállomását is hozzáférhetővé tennék. A nagyterem felújítását viszont egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően, külön keretből újítják fel.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!