Makó és környéke

2015.05.14. 22:59

Baltát ragadnának a Hunyadi utcaiak

Ismét aláírást gyűjtenek Makón a Hunyadi utca lakói, akiknek ilyenkor hetekre tönkreteszi az életét a kanadai nyárfák szösze. A városházán nem ígérik a fák kivágását – a lakók türelmetlenebb része ezt akár maga is megtenné. <br>

Szabó Imre

– Édesanyám most jött ki a kórházból. A műtétje után még nem tud kimozdulni a lakásból, de jót tenne neki, ha kinyithatná az ablakot, vagy kiülhetne egy kicsit az erkélyre, a friss levegőre. De nem lehet, mert a házhoz közeli kanadai nyárfa most ontja magából a fehér szöszt – panaszolja a makói Szűcs Judit, aki napi rendszerességgel látogatja édesanyját. Azt mondja, sem szellőztetni, sem teregetni nem lehet ezekben a napokban. Az már csak hab a tortán, hogy szégyen, ahogy ilyenkor a nemrégiben szépen felújított utca kinéz.

Hasonló problémákról május elején-közepén az elmúlt években is rendszeresen írtunk. A környék lakói még aláírást is gyűjtöttek a fák kivágása érdekében – hiába: az akkori főkertész, Ádók Jánosné azt mondta, nem nyúlnak hozzájuk, mert ezek a fák árnyékot adnak, oxigént termelnek, a helyükre kerülők pedig csak évtizedek múlva lennének képesek erre. Azt kérte, évente egyszer néhány hétig legyenek türelmesek a Hunyadi utcaiak. Makó 25 ezresre becsülhető faállományából egyébként mindössze 50-60 lehet kanadai nyár, és közülük 4-et a legutóbbi szezon előtt is kivágtak egyéb okok miatt, újakat pedig nem ültetnek.

Szűcs Judit a bosszantó nyárfák tövében. Fotó: Szabó Imre

Szűcs Judit a bosszantó nyárfák tövében. Fotó: Szabó Imre
Az aláírásgyűjtés, úgy tudjuk, most újra elindult. Az érintettek abban bíznak, hogy az új városvezetés megértőbben fogadja gondjukat, bár volt, aki azt mondta, ha most sem érnek el semmit, maguk fogják kivágni a nyárfákat. A városházán Baranyi Katalin városi főkertészre hivatkozva azt mondták lapunknak, a májusban nagyjából két hétig megfigyelhető „szöszök" valójában a fák termései. Allergiát csak a rajtuk megtapadó fűpollenek vagy a por okozhat, a 40-50 éves nyárfák lombozata pedig éppen a szennyező anyagokat szűri és köti meg. Ezen kívül a Hunyadi utcai lakótelep közelében álló két nagytermetű fa árnyékoló hatása is fontos, és vannak olyan lakók is, akik szeretnék megőrizni a fákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!