Makó és környéke

2019.09.06. 23:01

Bár a gazdák nem örülnek az idei termésnek, a főtéren jó a hangulat - Megnyílt a makói Hagymafesztivál

- Az idei év nem volt a hagymatermesztőké - mondta tegnap délután, a makói Hagymafesztivál nyitása előtti percekben a két hektáron hagyományos őszi fokhagymát termelő Kátai Jenő. Ennek oka elsősorban a kedvezőtlen időjárás volt: az ültetéstől áprilisig nem volt csapadék, aztán meg túl sok volt az eső, még a betakarításkor.

Szabó Imre

Emiatt sok fej tönkrement, a minőség nem lett jó – a termés mennyisége közepes, hektáronként 7-8 tonna. Kátai Jenő ennek dacára szerencsésnek mondhatja magát, hiszen egyike volt azoknak, akik részesültek a makói önkormányzat hagymás gazdákat segítő támogatásából. – A pénzből traktort vettem, amit egész évben tudok használni, kiküszöbölve a munkaerőhiányt – mondta. Hozzátette persze: aki a hagymából igyekszik megélni, annak évről évre nehezebb.


A sorrendben 29. nemzetközi Hagymafesztivál persze nem csak a gazdák ünnepe: mint Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere invitálásában fogalmazott, a háromnapos rendezvény számos szórakoztató programmal, koncerttel és szakmai bemutatóval várja a vendégeket. Ma délelőtt még főzőversenyt is rendeznek a Hagymaház mögött. Mindhárom napon lépnek fel sztárvendégek – többek között olyan együttesek, mint az Irie Maffia, a Leander Kills és a Quimby – , a város főterén, a 43-as főútvonal lezárt szakaszán található kirakodóvásárban pedig helyi és környékbeli kézművesek, lacikonyhások, gazdálkodók kínálják portékáikat.


Utóbbiak közé tartozik Kiss Ferenc is, akinek a standján még megtalálható az igazi, eredeti, 3 éves makói vöröshagyma is, aminek a termesztésével már csak nagyon kevesen foglalkoznak. Persze ennek sem kedvezett az időjárás. – Ezt másfél hektáron termesztem, ezen kívül három hektár fokhagymám is van külterületen, a földeáki útnál, illetve Bogárzó mellett– foglalta össze. Ő azt mondta, amikor ilyen az időjárás akár csak néhány hónapig is, az rányomja a bélyegét az egész évre; szerinte csapadékból fele ennyi is elég lett volna. Hogy mégis miért marad hűséges az eredeti fajtához? – Mert már a szüleimtől is ezt láttam – mondta. Megjegyezte persze: tart attól, hogy nincs nagy jövője a makói hagymának, mert a fiatalok már inkább a magról vetett fajtákkal foglalkoznak – és ez látszik is a hagymafesztiválok kínálatán.


KÉPALÁ: Bár a hagymatermesztés visszaszorulóban van, a nevével fémjelzett makói ünnep kiváló szórakozást ígér. Fotó: Szabó Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!