Makó és környéke

2009.02.02. 22:06

Bezárt a makói Korona étterem

Makó - Bezárt a város legelegánsabb étterme, a Korona: az eddigi bérlő, Szabó Sándor szerződése lejárt, meghosszabbítani pedig nem akarta, mert a hely óriási veszteséggel üzemelt. Úgy gondolja, ez az étterem akkor lehet nyereséges, ha felújítják a szállodai részt, és korszerűsítik az épület energiaellátását.

Szabó Imre

Bérlője a hét végén kiürítette, majd bezárta Makó legelegánsabb városközponti éttermét, a Koronát. Az Autós csárda tulajdonosaként a városban régóta ismert vendéglátósnak, Szabó Sándornak öt évre szóló bérleti szerződése volt a tulajdonos önkormányzattal, ez február elsejével járt le. Tárgyaltak ugyan a hosszabbításról, de végül nem jutottak egyezségre. Egyébként már korábban, lejárta előtt is szerette volna felmondani a szerződést, akkor azonban a bérleti díj csökkentésével maradásra bírták. Most azt mondja: korrekt módon elszámolt mindennel, kifizetetlen számlát nem hagy maga után – de befejezi.

A neves vendéglős egyfelől szomorú, hogy nem tudta befuttatni a koronát, másfelől viszont örül, hogy nem kell tovább bajlódni vele. A szépen felújított, patinás épület rezsije ugyanis óriási kiadással járt; tulajdonképpen azt a nyereséget, amit saját vállalkozása, az Autós termelt, a Korona el is vitte. Hiába próbálkozott bármivel, napi nyolcvan-száz menüvendégnél több nemigen tért be a Széchenyi téri étterembe, ez pedig kevésnek bizonyult. Örülne, ha valaki rácáfolna az ő tapasztalataira, és felvirágoztatná a Koronát, de úgy gondolja, ehhez nem csak az kell, hogy valaki értsen a vendéglátáshoz.

Szabó Sándor volt bérlő szerint akkor lehet nyereséges az étterem, ha felújítják a szállodai részt. Fotó: Segesvári Csaba

Szabó Sándor volt bérlő szerint akkor lehet nyereséges az étterem, ha felújítják a szállodai részt. Fotó: Segesvári Csaba
Mi minden kellene még?

Például az, hogy újítsák fel az emeleti szállodarészt is – a húsz-huszonöt szoba vendégei minden bizonnyal fellendítenék az étterem forgalmát, nemcsak a napi étkezésekkel, de azzal is, hogy a ház élettel telne meg, ami további vonzerőt jelent. – De legalább ilyen fontos lenne az épületegyüttes energetikai korszerűsítése. Most rossz hatásfokú gázkazánok fűtik a hatalmas belső tereket. Ha sikerülne ezen javítani, és például napelemeket is felszerelni a tetőre – az Autósnál működnek ilyenek, és sokat lehet velük spórolni –, mindjárt csillogóbb lenne Makó koronája – mondja Szabó Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!