Makó és környéke

2019.06.30. 15:49

Biciklivel is lehet hamarosan közlekedni a 43-as főúton

Július végétől újra lehet kerekezni a 43-as főútvonal egy szakaszán - Magyarcsanád és Nagylak között. Ha az utóbbi település polgármesterének ötlete beválik, el lehet majd jutni biciklivel Kiszombortól Makón át egész az országhatárig.

Szabó Imre

Nagylak polgármestere, Locskai Zoltán néhány héttel ezelőtt állt elő azzal az ötlettel, hogy faluja és a szomszédos Magyarcsanád között újra lehessen kerékpárral közlekedni. A 43-as főútvonalon ez mintegy 8 és fél kilométeres utat jelent. A javaslathoz az ötletet az adta, hogy május 23-án átadták a nagylaki elkerülő utat, és ennek köszönhetően – mint beszámoltunk róla – a 43-as főútvonalról lényegében eltűntek a kamionok. Már a ve­szélyes anyagot és élő állatot szállító járművek is az M43-ast használják, mert Csanádpalotát elérve az elkerülőn át lakott terület érintése nélkül juthatnak el a nagylaki átkelőig.


Locskai szerint a lehetőségnek sokan fognak örülni. Nemcsak azok, akik Magyarcsanád és Nagylak között közlekednek, de azok is, akik a két falu között nagyjából félúton lévő kis településrészt, a töltés menti Bökényt szeretnék felkeresni két keréken.


– Ők egyéb lehetőség híján eddig is a főúton bicikliztek, teljesen szabálytalanul. A szerencsén múlt, hogy begyűjtöttek-e bírságot vagy sem – jegyezte meg.

A két falu közti kerékpározási tilalom feloldásáról a hét elején tartottak egyeztetést. Ezen részt vett a Magyar Közút Nzrt. és a rendőrség egy-egy illetékese, illetve Farkas János, Magyarcsanád polgármestere is. Locskai ötletét mindenki kedvezően fogadta, sőt kiegészítették azzal, hogy a jövőben a lovas kocsik és a traktorok is használhassák ezen a szakaszon a 43-ast. A tiltó táblákat várhatóan július végén szerelik le, aztán figyelni fogják a baleseti statisztikák alaku­lását. Ha ezek kedvezőek lesz­nek, maradhat az új rend. Ami egyébként egyúttal azt is fogja jelenteni, hogy Kiszombortól – Makón, Apátfalván és Ma­­gyarcsanádon át – el lehet jut­ni a határig, hiszen Kiszombort, Makót, Apátfalvát és Ma­­gyarcsanádot már eddig is a 43-assal párhuzamosan futó kerékpárút kötötte össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!