Makó és környéke

2014.11.10. 21:16

Botrányos búcsú a régi vezetőktől

Makó, Csongrád - Szabálytalanul vezethették a korábbi makói alpolgármester szabadság-nyilvántartását, ezért kell most a városnak kifizetnie 4,2 millió forintot – feltételezi a Fidesz. A jegyző visszautasítja a vádat. Csongrádon hasonló összeg jár a leköszönő fideszes alpolgármesternek.

Bakos András

„Utoljára még jól megtömik a zsebüket a bukott baloldali politikusok" – ezzel a címmel küldött lapunknak sajtóközleményt a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség makói szervezete. A párt Makó, Apátfalva, Magyarcsanád és Földeák leváltott vezetőinek végkielégítését, szabadságuk megváltását sokallja, szerinte „a milliós útravalók sértik az emberek jó ízlését". Makó előző polgármesterének, [namelink name="Buzás Péternek"] végkielégítésként háromhavi munkabére, bruttó 1 millió 565 ezer forint jár. Az önkormányzati választásokat Makón is megnyerő kormánypárt helyi szervezete azonban inkább [namelink name="Marosvári Attila"] korábbi alpolgármester szabadságmegváltását tartja felháborítónak. Az ő 180 napnyi ki nem vett szabadsága utáni kifizetés 4 millió 260 ezer forintos terhet jelent összesen a városnak. A párt elképzelhetetlennek tartja, hogy Marosvárinak ennyi szabadsága bennmaradt. A közlemény úgy fogalmaz, „a legvalószínűbb az, hogy az alpolgármester nem vezette, vagy vezettette szabályosan, a törvényeknek megfelelően a szabadságairól szóló nyilvántartást, azaz ebben az esetben megsértette a vonatkozó munkajogi szabályokat". A Fidesz azt ajánlja Marosvárinak, a pénzt ajánlja fel, „például arra, hogy a közelgő karácsony alkalmával a makói rászoruló gyermekeknek karácsonyi ajándékot adjon a város".

Megkerestük Marosvári Attilát, aki azt mondta, nem reagál a Fidesz közleményére, de minden nyilvántartást szabályosan vezetett. – Az én munkámat megköszönték a makóiak. Nem gondolom, hogy most, egy ilyen méltatlan támadás miatt kellene először megszólalnom – mondta lapunknak Buzás Péter.

– Természetesen mindig pontosan vezettük a szabadság-nyilvántartást, Marosvári Attila tényleg annyi szabadságot vett ki, amennyi ebben szerepel, és ezt mindenki pontosan tudja ebben a házban – reagált kérdésünkre Bánfi Margit, a város jegyzője.

A polgármesterek és alpolgármesterek munkájáról szóló törvény szerint 3 havi munkabérnek megfelelő végkielégítés jár azoknak, akiket nem választanak újra. Emellett 39 nap szabadság jár nekik egy évben.

Csongrád: ugyanaz, csak a Fidesznél

Csongrádon a háromnegyed éves gazdálkodás beszámolójáról szóló előterjesztés táblázata közli, hogy az előző polgármesternek, Kőrösi Tibornak bruttó 1 millió 563 ezer forint végkielégítéssel és 123 nap után 2 millió 912 ezer forint szabadságmegváltással, Gyovai Gáspár alpolgármesternek 1 millió 449 ezer, illetve 187 nap után 4 millió 105 ezer forinttal tartoznak. Hozzászámítva a 27 százalékos egészségügyi járulékot, összesen 12 millió 738 ezer forintot fizet ki Csongrád. Bedő Tamás polgármester azt mondta, a kifizetést törvény írja elő, intézkedtek róla. Ő ahhoz képest tartja soknak a bennmaradt szabadságot, hogy – Pap Gabriella alpolgármesterrel együtt – hárman voltak a városvezetésben, könnyebben megoldhatták volna a helyettesítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!