Hallgassa élőben!

Búcsú az olvasótól

Születésnapján, posztumusz könyvének bemutatójával emlékeztek makói tisztelői, barátai a tavaly elhunyt Domokos Mátyás irodalomkritikusra. Az olvasó fényűzése című háromkötetes mű a Budapesti Könyvfesztiválon megkapta a Budai Könyv-díjat.

Születésnapján, posztumusz könyvének bemutatójával emlékeztek makói tisztelői, barátai a tavaly elhunyt Domokos Mátyás irodalomkritikusra. Az olvasó fényűzése című háromkötetes mű a Budapesti Könyvfesztiválon megkapta a Budai Könyv-díjat.

Domokos Mátyás egész életét az irodalom közelségében töltötte: évtizedeken át volt lektora, főszerkesztője a Szépirodalmi Könyvkiadónak, nevéhez fűződik a Nap Kiadó gondozásában megjelent In Memoriam és Emlékezet című sorozat. Alakját és munkásságát a makói bemutatón az egykori Eötvös-kollégista barát Benyhe János irodalomtörténész, műfordító, Jászi Klári előadóművész, valamint az író özvegye, Sebestyén Ilona, illetve öccse, Domokos László – a rendezvénynek helyet adó városi könyvtár nyugalmazott igazgatója – méltatta a népes hallgatóság előtt. Domokos Mátyás hároméves korában került Makóra, mégis, ezt a helyet nevezte szülővárosának.

Egyetemistaként Eötvös- kollégista volt, majd szakavatott lektor lett, később irodalomkritikus, és több rangos irodalmi díjjal elismert alkotó.
A posztumusz kötetben az elemzések mögött megmutatkozik a rendkívüli nyelvészi, irodalmi és filozófiai tudással rendelkező, pontos, belső mércével bíró ember is, aki a kötet zárszavában, az Utószó magamról című írásában így búcsúzik: „…e könyv anyagának összeállítása során egyetlen írásom egyetlen során sem kellett változtatnom”.

Prága kártérítést fog kérni Moszkvától a vrbeticei robbanásért
Csehország legalább egymilliárd korona (14 milliárd forint) kártérítést fog követelni Oroszországtól a vrbeticei lőszeraktárakban történt robbanások okozta károkért – közölte szombat este Alena Schillerová cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.
Több mint ezerkétszáz migráns kötött ki egy nap alatt Lampedusán
Több mint ezerkétszáz illegális bevándorló érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetre vasárnap kilenc különböző hajóval és csónakkal.
Bosszúból ölte meg 3 éves kislányát a horrorapa
Az anyuka exhumálni szeretné a kislányt.
Kincseket őrzött a szántóföld – galéria
Közel 150 éve kutatják a csomorkányi Árpád-kori templomromot, az azt körülölelő temetőt és a 16. században elpusztult mezővárost. Most az elmúlt két évben gyűjtött leletanyag fémtárgyait restau­rálják. 
A bőrszín szülte előítéletekkel is foglalkozik a Vándorok
Hétfőn jelenik meg Barát Enikő, azaz B. E. Belle negyedik regénye, a Vándorok. Az írónő új könyve ismét olyan témákat feszeget, amelyekről az emberek nem szívesen beszélnek: a regény a családi, a közösségi és a társadalmi elvárásokkal is foglalkozik, mindezt a szentesi írónő egyedi stílusába csomagolva.
Ó, az a terasz! Avagy egy szegedi, tetőtéri luxus lakás... – fotók
A tetőtéri lakás kérdése összetett, pro és kontra sok érv felsorakoztatható. Egy biztos, ha ilyen szép, hosszanti, tágas erkély is párosul hozzá, nincs nagyon min gondolkodni. Meg kell venni! Már ha van rá épp 39,9 millió forintunk és amúgy Szegeden szeretnénk élni...