Hallgassa élőben!

Búcsú az olvasótól

Születésnapján, posztumusz könyvének bemutatójával emlékeztek makói tisztelői, barátai a tavaly elhunyt Domokos Mátyás irodalomkritikusra. Az olvasó fényűzése című háromkötetes mű a Budapesti Könyvfesztiválon megkapta a Budai Könyv-díjat.

Születésnapján, posztumusz könyvének bemutatójával emlékeztek makói tisztelői, barátai a tavaly elhunyt Domokos Mátyás irodalomkritikusra. Az olvasó fényűzése című háromkötetes mű a Budapesti Könyvfesztiválon megkapta a Budai Könyv-díjat.

Domokos Mátyás egész életét az irodalom közelségében töltötte: évtizedeken át volt lektora, főszerkesztője a Szépirodalmi Könyvkiadónak, nevéhez fűződik a Nap Kiadó gondozásában megjelent In Memoriam és Emlékezet című sorozat. Alakját és munkásságát a makói bemutatón az egykori Eötvös-kollégista barát Benyhe János irodalomtörténész, műfordító, Jászi Klári előadóművész, valamint az író özvegye, Sebestyén Ilona, illetve öccse, Domokos László – a rendezvénynek helyet adó városi könyvtár nyugalmazott igazgatója – méltatta a népes hallgatóság előtt. Domokos Mátyás hároméves korában került Makóra, mégis, ezt a helyet nevezte szülővárosának.

Egyetemistaként Eötvös- kollégista volt, majd szakavatott lektor lett, később irodalomkritikus, és több rangos irodalmi díjjal elismert alkotó.
A posztumusz kötetben az elemzések mögött megmutatkozik a rendkívüli nyelvészi, irodalmi és filozófiai tudással rendelkező, pontos, belső mércével bíró ember is, aki a kötet zárszavában, az Utószó magamról című írásában így búcsúzik: „…e könyv anyagának összeállítása során egyetlen írásom egyetlen során sem kellett változtatnom”.

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
Az e-sport az év nyertesei közé tartozik
Az e-sport bázis az elmúlt évben 540 ezerről 640 ezer főre nőtt, miközben az e-sport játékokra épülő piac 50 milliárd forintos forgalmat generált.
Gazdag nyári programkínálattal várja a látogatókat a Janus Pannonius Múzeum Pécsen
A Régészet napja, a Múzeumok éjszakája és a Múzeum utca plusz című rendezvények keretében minden korosztály számára kínál programokat.
Idén is útjára indul a Hol vagy, Kajla? program
Az alsó tagozatos diákok fedezhetik fel Magyarország természeti és kulturális értékeit augusztus végéig.
47 fokos hőség izzasztja az amerikaiakat
Az arizonai Phoenixben 47 Celsius-fok volt kedden, és a hét további napjain még nagyobb lehet a forróság.
Bejelentette harmadik nyári szerzeményét a Szegedi VE
Bóbis Botond és Gyapjas Brendon után bejelentette harmadik nyári szerzeményét a Szegedi VE OB I.-es férfi vízilabdacsapata. A nagy lövő erejéről híres Kardos Alexander az UVSE-től igazol a Tisza-parti városba.
Magyarország június 24-től visszaállítja belső schengeni határain a normális átjárást
Szijjártó Péter ezt Magyarország pozsonyi nagykövetségén jelentette be szerdán.