Makó és környéke

2012.04.25. 18:48

Buzás Péter: jussak eszetekbe 4–6 év múlva!

Makó - Elkezdődött a makói és a hódmezővásárhelyi kórház összevonásának előkészítése – hangzott el a makói képviselő-testület ülésén. A rendőrkapitány beszámolójából kiderült, egy év alatt 26 százalékkal csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, és sokkal kevesebb a baleset az M43-as elkészülte óta.

Bakos András

Amikor a kormány terve még formálódott az egészségügy átalakításával kapcsolatban, orvosok telefonáltak a makói polgármesternek: veszélyben érzik a helyi kórház jövőjét. Most, hogy [namelink name="Lázár János"] országgyűlési képviselő kezdeményezésére elkezdődött a hódmezővásárhelyi kórházzal való integráció előkészítése, és a helyi tévében már a két igazgató a jövőről beszélt, néma maradt Buzás telefonja. A polgármester – mint szerdán a képviselő-testület ülésén mondta – ebből arra következtetett, hogy a szakma vagy jónak tartja ezt az utat, vagy fél. Ő már elmondta, mit gondol az összevonásról: rövid távon lehet ez a jó megoldás, főleg, ha így megmarad a gyermekosztály és a szülészet, de meggyőződése, hogy később, ha szűkíteni kell a kapacitásokat, azt az alárendelt helyzetben lévő makói kórház sínyli meg. „Jussak eszetekbe 4–6 év múlva!" – mondta. Ezzel együtt tudomásul vette, hogy egyedül maradt a véleményével.

[namelink name="Sánta Sándor"] képviselő nem osztotta a polgármester aggodalmait. Arról beszélt, ő az integráció híve, és bár jobb lenne, ha a kórház független maradhatna, tudomásul kell venni, hogy így is, úgy is állami kézbe kerül. Ilyen körülmények között az a fontos, hogy legyenek garanciák az ellátás színvonalának megőrzésére, javítására.

A képviselő-testület ülésén elhangzott, hogy a tavaly tavaszi 1,9–2,1 milliós havi bevételekhez viszonyítva az új fürdő eddig havi 28–30 milliót realizált. Elfogadták a képviselők a tavalyi év zárszámadását.

A rendőrök munkájáról beszámoló [namelink name="Palicz András"] kapitány – aki Sánta szerint maga a „két lábon járó polgárbarátság" – azt emelte ki, hogy a vagyon elleni bűncselekmények száma tavaly 26,6 százalékkal csökkent, és ez már a 93 térfigyelő kamerának is köszönhető. Kerékpártolvajt is fogtak el a felvételeknek köszönhetően. Az 53,4 százalékos nyomozáseredményességi mutató az országos és a megyei átlagot is meghaladja.

[namelink name="Gál Sándor"] kérdésére – hogyan lehetne a menet közben telefonáló, járdán közlekedő kerékpárosokat a szabályokhoz szoktatni – a kapitány bevallotta, ő is nagyon óvatosan lép ki a kapitányság épületéből a járdára, mert arra is járnak biciklisek. Kollégái gyakran ellenőrzik a kerékpárosokat, és az ittas vezetésért keményen büntetnek is – de minden szabálytalanságért elsőre nem lehet, mert az nagyon nagy bírságokat eredményezne. Palicz szerint kisebbfajta csoda, hogy ilyen kevés baleset éri a kerékpárosokat. Bár az is elhangzott, hogy míg korábban évente 180–245 között mozgott a balesetek száma, tavaly – az M43-as megnyitásának köszönhetően is – csak 65 karambol történt a kapitányság területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!