Makó és környéke

2015.04.22. 21:04

Célkeresztben a vízmű

Nem adtak szót a tegnapi testületi ülésen Medgyesi Pálnak, a Makó Térségi Víziközmű Kft. volt igazgatójának, pedig a végelszámolás alatt álló cég ismét a támadások kereszttüzébe került. A könyvtár új igazgatója Badicsné Szikszai Zsuzsanna lett. <br>

Szabó Imre

– Igaz-e, hogy 2011 és 2014 között 330 milliót osztott szét jutalomként vezetői, dolgozói között a Makó Térségi Víziközmű Kft.? – kérdezte a tegnapi testületi ülésen [namelink name="Hadik György"] (Fidesz), aki egyúttal arra is kíváncsi volt, hol tart az önkormányzati cégek, intézmények átvilágítása, ő ugyanis naponta kap erre vonatkozó kérdéseket.

A téma annak a közleménynek a kapcsán került szóba, ami Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz) aláírásával került nyilvánosságra, s többek között azt taglalja, a volt vezérigazgató havi 750 ezres fizetése mellé 10 havi prémiumot is kapott, illetve hogy az átvilágításhoz szükséges dokumentumok egy részét még mindig visszatartják. [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] azt mondta, a vizsgálat a fenti okok miatt még mindig tart, szerződések, közgyűlési határozatok hiányoznak. Kérte, hogy a témára akkor térjenek vissza, ha a vizsgálat lezárult.

Ez a kérés azonban csak olaj volt a tűzre. [namelink name="Marosvári Attila"] (PSZM) mint a 17 önkormányzat tulajdonában állt vízmű egykori felügyelőbizottságának egykori elnöke is szót kért. Elmondta: tudomása szerint a cég jogszerűen, törvényesen működött, ellenkező jelzést a könyvvizsgáló nem tett. A 750 ezres vezérigazgatói fizetés az átlag makói számára valóban soknak tűnik, de a hasonló cégek vezetői ennyit szoktak keresni havonta – az ivóvizet Makón most biztosító Alföldvízé például nagyjából másfél milliót.

[namelink name="Zeitler Ádám"] (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy a menedzsmentet leszámítva a 110 egykori vízműdolgozó nem keresett fényesen, s a város részesült a társaság nyereségéből. Ezt Marosvári később adatokkal is alátámasztotta: bérleti díjként 70-80 milliót, a végelszámolásnál pedig 156 milliót kapott a város.

Öt évig Badicsné Szikszai Zsuzsanna vezeti a makói könyvtárat. Fotó: Szabó Imre

Öt évig Badicsné Szikszai Zsuzsanna vezeti a makói könyvtárat. Fotó: Szabó Imre
[namelink name="Kovács Sándor"] (Fidesz) azt mondta, nem Medgyesi Pál szakmai tudását kérdőjelezik meg, de szerinte elég lett volna, ha nem vezérigazgatóként, hanem igazgatóként, alacsonyabb díjazással vezette volna a céget. Szerényebb premizálással, fizetésekkel a vízdíj is nyilván alacsonyabb lett volna – hogy nem így történt, abban felelős az előző városvezetés is. Zeitler kérte, hogy a testület adjon szót Medgyesi Pálnak, ha már az ő tevékenységéről folyik a vita.

Noha a volt vezérigazgató a teremben volt, a többség ezt nem szavazta meg. Ezt utóbb a polgármesteri többséghez tartozó Sánta Sándor is sajnálta, aki igennel szavazott a javaslatra, s a vita kiindulópontját jelentő közleményt is elsietettnek nevezte. Czirbus Gábor alpolgármester (Fidesz) végül azt javasolta: ha lesznek pontosabb információk az átvilágításról, akár menet közben is, tájékoztatni fogják a képviselőket.

Az ülés végén kinevezték a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum új igazgatóját, aki idén májustól 2020. április 30-áig [namelink name="Badicsné Szikszai Zsuzsanna"] lesz havi bruttó 350 ezer forintos fizetéssel. Három pályázó közül választották ki, eddig a Makói Általános Iskola tagintézmény-vezetője volt, néprajzos, néptánctanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!