Makó és környéke

2016.01.08. 19:08

Cézár elaltatása ellen küzdenek

Makó - Egyelőre megfigyelik azt a staffordshire terriert, amely szilveszterkor megharapott egy férfit Makón. A rendőrség súlyos testi sértés miatt nyomoz, egy állatvédő pedig azért küzd, hogy a kutyát ne altassák el.

Szabó Imre

– Ha egy ember megöl valakit, nem végzik ki, a büntetés letöltése után kap még egy esélyt – mondja a makói állatvédő, [namelink name="Erdei Barbara"], aki felkarolta annak a staffordshire terriernek az ügyét, amely most megfigyelés alatt áll.

– Ez a kutya nem tudni, miért, tényleg megharapott valakit, de az a megoldás, hogy öljük meg? Csak azért, mert nem tud beszélni, ügyvédet fogadni, ez nem történhet meg! Úgy gondolja, a makói gyepmesteri telepen nem megfelelők a körülmények az eb megfigyeléséhez. Szerinte ezt egy állatvédő telepen kellene megtenni, és hozzáteszi: többen, köztük képzett harci kutyások is jelezték, ezt követően szívesen fogadnák az állatot, és a szakszerű rehabilitációt is biztosítanák neki.
 

 Cézár egy földön fekvő emberbe harapott.

Cézár egy földön fekvő emberbe harapott.

Az állatot a szilveszteri támadás után a rendőrség vitte el egy másik állatvédőtől, aki Barbara felhívását követően átmenetileg befogadta. Ott állítólag nyugodt, barátságos volt, és ezt fotók is tanúsítják. Szerettük volna mi is megnézni, de a makói gyepmester, [namelink name="Erdei Ferenc"] – aki csak névrokona Barbarának – azt mondta, ez nem lehetséges, mert megzavarhatná az állat viselkedését. A 14 napos karantén 16-án jár le, akkor dönti el a hatósági állatorvos, el kell-e altatni. Annyit azonban hangsúlyozott, hogy a telepen igenis megfelelően gondoskodnak a kutyáról, élelmezik, gondozzák.
 

Szópárbaj a kutyáról

Az eset komoly vitákat váltott ki a lapunk által alapított, jelenleg 5332 tagot számláló Makón élek Facebook-csoprtban. Volt, aki a kutya védelmére kelt. „Első lépések között azt kell biztosítani, hogy a kutya ne férhessen hozzá senkihez! Pontosan azért, mert nem lehet tudni, életében mikor van az a pillanat, ami miatt védekező, agresszív viselkedés alakul ki nála!" – írta egy hozzászóló. Egy másik így fogalmazott: „Sajnos a baj megtörtént. Mielőbbi gyógyulást a sérültnek! A kutyust viszont el kell altatni, akármennyire is sajnálja az ember, mert ha ez egyszer megtörtént, sajnos meg fog még egyszer!" Volt olyan is, aki az állattartási kultúra hiányosságára hívta fel a figyelmet: „Be kellene vezetni, hogy vizsga nélkül ne lehessen kutyát tartani, mert így legalább az emberek jobban megismernék a saját kutyáikat és annak jelzéseit, és nem volna ennyi baleset."
Kerestük azt a családot is, ahol a 2 esztendős, Cézár nevű, vörös-fehér színű kutyát tartották, de azt üzenték, elegük van abból a cirkuszból, ami az eset körül zajlik, ezért nem szeretnének nyilatkozni. Információink szerint a staffordshire terrier egy földön fekvő, ittas ember arcába és fülébe harapott bele, őt ezt követően a makói kórház sürgősségi osztályán látták el. Valaki, aki beszélt az illetővel, azt mondta, úgy látta, sérülései kétségtelenül nem esztétikusak, de nem is nagyon durvák. A rendőrség súlyos testi sértés miatt nyomoz.

Erdei Barbara egyik kedvencével. Szeretné, ha Cézár is szerető gazdához kerülne. Fotók: Szabó Imre

Erdei Barbara egyik kedvencével. Szeretné, ha Cézár is szerető gazdához kerülne. Fotók: Szabó Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!