Makó és környéke

2010.06.02. 20:40

Csanádpalotán a gólyák is dolgoznak

Csanádpalota - Igazi városi főtere lesz a nemrég várossá avatott Csanádpalotának, új parkolókkal, díszburkolattal, öntöttvas kandeláberekkel. Kész az új óvoda, de új bölcsőde is kell, a régit kinőtték. Eddig száz házat vásároltak erdélyiek, de a gólyák is szeretnek itt: most két újabb fészek épült.

Bakos András

Madártani szempontból biztosan kuriózum a Csanádpalota főterére vezető Kálmány Lajos utca, ahol tavalyig tizenhat gólyafészket tartottak számon. Minden második-harmadik villanykaróra jut egy. A madarak nagyon szerethetik ezt a helyet, mert most két újabb fészek épült. A gólyák megszaporodásával és alkotókedvével nyilván nem függ össze, mégis érdekes, hogy közben új bölcsődére van szüksége a nemrégen várossá avatott településnek, mert a mostani már szűk, és a csoportok létszámát nem lehet tovább növelni az előírások miatt. Az új bölcsőde fogadja a közeli Nagylak és Kövegy kisgyerekeit is. Az új óvoda pedig már el is készült, hamarosan megkapja a használatba vételi engedélyt, nyár végén át lehet költöztetni az intézményt.

Amikor ott jártunk, épp megérkeztek az új bútorok. Az önkormányzat 153 milliós beruházással egy régi iskolaépületet alakított át és bővített. Az udvaron új játszótér, nagy fákkal, amelyeket megnyestek, hogy az ágak ne bántsák a tetőt. Odabenn pedig minden új: a vízmelegítő rendszernek napelemmel működő része is van, amely a keddi, esős-borongós időben is 45 fokos meleg vizet állított elő.

Az új óvodába már megérkeztek a bútorok. Fotó: Veréb Simon

Az új óvodába már megérkeztek a bútorok.
Fotó: Veréb Simon

A főtéren, a polgármesteri hivatallal átellenben pedig gép veri föl az aszfaltot, mert ki kell cserélni a közművezetékeket a főtér rendbetétele előtt. Az első, már városként megnyert 50 milliós pályázatból – ahogy Kovács Sándor polgármester tájékoztatott – 26 parkolót alakítanak ki, öntöttvas kandelábereket, padokat, órát helyeznek el, 120 csemetét, többek között tölgyet, ostorfát ültetnek, közösségi rendezvényre alkalmas placcot alakítanak ki középen, ahol a helyi fúvószenekar is elfér. A szökőkút és az emlékművek a helyükön maradnak. Természetesen Csanádpalotán is a csatornázás lesz a legdrágább beruházás, 1,5 milliárdba kerül, a tisztítómű fogadja a két közelebbi község szennyvizét. 99 milliót már nyert a város az előkészítésre.

Két újabb gólyafészek épült a főtérre vezető utcán. Fotó: Veréb Simon

Két újabb gólyafészek épült a főtérre vezető utcán.
Fotó: Veréb Simon

Új gazdák száz házban

Csanádpalotát is elérte az a hullám, amely korábban a Békés megyei településeket, egyre több erdélyi vásárol házat a városban. Kovács Sándor szerint már vagy száz háznak van külföldi gazdája. Az állandóan vagy időszakosan itt lakó jövevények egyike kolozsvári egyetemi tanár, aki felajánlotta: szívesen segít az ivóvízminőség-javító programban. A palotai víz ugyanis vasas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!