Makó és környéke

2016.04.17. 17:40

Csatorna nélkül is tisztítható a szennyvíz

Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér, Pitvaros - Ebben a ciklusban megoldódhat Pitvaros és három másik, közeli falu, Ambrózfalva, Csanádalberti és Nagyér szennyvízkezelési gondja annak az egyedi, környezetkímélő módszernek köszönhetően, amit egy évtizede kidolgoztak.

Munkatársunktól

– Bár a konkrét pályázatot még nem írták ki, már tudjuk, hogy nem lesz akadálya az általunk szorgalmazott megoldásnak – mondta [namelink name="Radó Tibor"], Pitvaros polgármestere. A szakhatóságok korábban mereven elzárkóztak az ötlettől, de ez már a múlté – tette hozzá.


Az 1400 lelkes község vezetékek fektetése és tisztítómű építése helyett egyedi tisztítórendszereket akart telepíteni a falu házaihoz, erre az elképzelésre azonban korábban a dél-alföldi régióban nem kapott sem hivatalos engedélyt, sem pályázati támogatást. Az ország más részein viszont már működik ilyen rendszer.


A Nyugat-Európában sokfelé bevett módszernek több előnye van. Megőrzi a vízháztartás egyensúlyát, mert a gyűjtőtartályokból a baktériumok által megtisztított vizet a kertbe szivárogtatja vissza, és mivel nem kell hozzá csatornázni, útfelbontásra sincs szükség. Tavaly Ambrózfalva, Csanádalberti és Nagyér vezetése is kinyilvánította: ugyanezt szeretnék megvalósítani Pivarossal együtt. Ez összesen 2800 embert jelent. Pitvaros egyébként először egy évtizede dobta be a köztudatba az elektromos energiát nem igénylő, környezetkímélő eljárás ötletét.


A beruházás becslések szerint háztartásonként 700-800 ezer forintba kerülne, aminek a nagy részét, ugyanúgy, mint csatornázás esetén, pályázati pénzből fedeznék. Ezenkívül csak egy-egy adag baktériumot kellene megvenni 400 forintért havonta – a szennyvízcsatorna-szolgáltatás díját viszont megspórolnák a lakók. Radó Tibor információi szerint a pályázaton elnyerhető maximális támogatás 155 millió lesz. Ha ez sikerül, háztartásonként 60-70 ezerbe kerül majd a rendszer kiépítése. Ez azonban a legtöbb pitvarosinak nem okoz nagy gondot, hiszen sokan kötöttek előtakarékossági szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!