Makó és környéke

2019.06.26. 18:54

Díszpolgári címet kap Tiszlavicz László és Jámbor Zoltán

A vasárnapi belvíz tanulságairól, illetve a Csanád vezér téri székelykapuról beszéltek a képviselők a szerdai ülésen a legtöbbet. Az is kiderült, hogy idén két díszpolgára lesz a városnak.

Szabó Imre

Az ülésen Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, 150 ingatlant rongált meg a víz, ebből 100-at már felmértek. Hogy az érintettek milyen segítséget kaphatnak, arról pénteken dönt a testület. A további károk megelőzése érdekében az önkormányzat szerződést kötött egy vállalkozóval az átereszek megtisztítására, a belügyi tárcától pedig támogatást fognak kérni a Jángori-csatorna szélesítésére, mélyítésére. A város árokrendszerének bővítéséhez állami forrásra lesz szükség.


A székelykapuról vita is volt. A független Marosvári Attila azt mondta, tudomásul vette, hogy lesz csíkszeredai székelykapu Makón, de szerinte máshol kell elhelyezni, mert a Csanád vezér tér zsúfolt. Hadik György (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor 2 és fél évvel ezelőtt felvetette az elképzelést, külön kérte, szóljon, akinek valamilyen kifogása van, de senki sem jelentkezett. Csernyus Lőrinc főépítész úgy vélekedett, máshová is lehet tenni, de a Csanád vezér tér különösen alkalmas rá, mert ott sokan látnák. Ott is lesz.


A testület döntött még többek között arról, hogy – mint előre jeleztük – kedvezményt kapnak a felújítás idejére bezárt csipkesori üzletek bérlői. Ketten kapnak díszpolgári címet: Tiszlavicz László egyetemi tanár, főorvos és Jámbor Zoltán, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének alapítója. A Nemzedékek nevelője címmel Tatár István nyugalmazott matematikatanárt tüntetik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!