Makó és környéke

2008.04.08. 22:20

Egy év 8 hónap bombariadóért a maroslelei diáknak

Maroslele - Jogerősen 1 év 8 hónap próbára bocsátotta a szegedi bíróság kedden azt a 15 éves maroslelei fiút, aki két hete egy makói iskola felrobbantásával fenyegetőzött. A nyolcadikos diák mellé pártfogót rendelt a bíróság. Amennyiben G. Ádám nem fogad szót neki, az azt jelenti, hogy a kiszabott büntetést intézetben kell letöltenie.

Illyés Szabolcs

A sajtó élénk érdeklődése mellett kezdődött tegnap délelőtt a maroslelei G. Ádám büntetőpere a szegedi bíróságon. Mint ismeretes: a nyomozás során bebizonyosodott, hogy a 15 éves fiú két héttel ezelőtt egy maroslelei telefonfülkéből felhívta a 107-et azzal, hogy egy – meg nem nevezett – makói iskolában bombát fog robbantani. A nyolcadikos diákot ügyvédje mellett édesapja is képviselte a tárgyaláson.

Lakatos Zsolt bíró részletesen kikérdezte a fiút életkörülményeiről, így kiderült, hogy Ádámnak összesen öt testvére van, szülei jelenleg hármukat nevelik. Szerény anyagi körülmények között élnek, édesanyjuk munkanélküli, míg az apa vagyonőr – a szülők egyébként megdöbbentek fiuk tettén. A bíró kérdéseiben kitért Ádám iskolai tanulmányaira is, a fiú magát változó teljesítményt nyújtónak nevezte, azt is elmondta: keramikusként szeretne továbbtanulni.

A nyolcadikos Ádám mellé pártfogót rendelt ki a bíróság. Fotó: Frank Yvette

A nyolcadikos Ádám mellé pártfogót rendelt ki a bíróság.
Fotó: Frank Yvette

A bíróság előtt részletes vallomást tett, beismerte: barátaival együtt voltak a tavaszi szünet utolsó estéjén, kedden, amikor ő kitalálta, hogy bombariadót jelent Makón. Magára vállalta az egész cselekedetet, még azt is, hogy bicskájának pengéjével nyomogatta be a lelei postahivatal mellett álló telefonfülke készülékén a gombokat – hogy ne maradjon ujjlenyomat. A bírósági iratokból kiderült: a környéken lakók látták, hogy Ádám a barátaival a fülkéből telefonál, ezért a rendőrök könnyedén a fiú nyomára jutottak, így kerülhetett sor a gyorsított eljárásra.

A Pártfogó felügyelő

A bíróság szerint indokolja a pártfogó felügyelő elrendelését a tény, hogy a fiúk szülei nem fordítanak túlzott időt Ádám nevelésére. A felügyelő személye hamarosan kiderül, és felkeresi a családot. Amennyiben Ádám nem fogad szót a pártfogónak, az azt jelenti, hogy a kiszabott büntetést intézetben kell letöltenie.

A bíróság fiatalkorúakkal foglalkozó ügyésze, Tóth Gábor szerint Ádám tette nem fér bele a diákcsíny kategóriájába, különös nyomatékot ad a cselekedetnek, hogy a város 18 iskoláját kellett átkutatni a telefonhívás másnapján, ami 48 rendőr munkáját kötötte le. Véleménye szerint a fiú tisztában volt azzal, hogy bűncselekményt követ el, ezért az ítéletben pártfogó felügyelet elrendelését kérte. A diákot védő Somogyi Éva ügyvédjelölt enyhítő körülménynek jelölte meg a teljes beismerést és a megbánást.

A bíróság a fiút bűnösnek találta közveszéllyel fenyegetés bűntettében, az eset társadalmi veszélyességét figyelembe véve a maximális büntetési tételhez, két évhez közeli, 1 év 8 hónapos próbára bocsátást szabott ki rá. Továbbá elrendelték, hogy ez idő alatt pártfogó felügyelet alatt álljon. Lakatos Zsolt bíró utalt rá: a szigorú ítélethez hozzájárult a tény, hogy egyre több hasonló eset miatt nagy károk keletkeznek. Úgy véli: igazán elrettentő ereje annak lenne, ha összeszámolnák a hasonló fenyegetések kapcsán felmerülő károkat, és mindezt megfizettetnék a riogatókkal – ám ennek kiszabására a bíróságnak nincs lehetősége. Megtudtuk: G. Ádám ügyében ilyen összegzést nem végzett egyetlen hatóság sem.

Fegyelmi tárgyalás lesz


– Nyolcadikos diákunk meggondolatlan tettét tanítási időn kívül, lakóhelyén, szabadidejében két általunk nem ismert társával követte el, amelyért elsősorban a szülőket terheli a felelősség – mondta Szűcs Péter, a fiú iskolájának, a makói Szent István Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumnak az igazgatója, aki szerint sajnálatos tendencia manapság, hogy iskoláskorú bűnelkövetőkkel kapcsolatba hozzák iskolájukat pusztán azért, mert ott tanulnak. Kiemelte: az esetről a rendőrség tájékoztatta az intézményt, ahol egyébként nagy hangsúlyt fektetnek az erkölcsi nevelésre, pozitív értékrendet közvetítenek a diákok számára, viszont az általános társadalmi problémákkal, a média negatív hatásaival és a családi gondokkal nem mindig tudják felvenni a versenyt. Az igazgató úgy véli: ebben a helyzetben is erről van szó, amit szigorúan szankcionálni fognak a fegyelmi tárgyalás döntése alapján.

Bombariadók a megyében

Csongrád megyében tavaly összesen tíz esetben indult büntetőeljárás közveszéllyel fenyegetés bűncselekmény – a legtöbb esetben bombariadó – megalapozott gyanúja miatt. Ebből hármat sikerült felderíteni – azaz a fenyegető személye ismertté vált –, két ügy még folyamatban van, öt esetben viszont ismeretlen maradt az elkövető személye.

Címkék#Maroslele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!