Makó és környéke

2019.08.12. 17:31

Egy napra keltek egybe Palotán

Tokaji Barbara és Gulácsi Márk - így hívják az idei palotai lakodalmas párt, akik a hét végén keltek egybe, természetesen csak színleg, egy hagyományos mulatság kedvéért. Persze a külsőségek az igazi lagzit idézték: volt zenekar és vőfély is.

Munkatársunktól

Nagyon sok helyen elmaradhatatlan program megyeszerte a falusi lakodalmas mulatság, ahol kiválasztott fiatalok játsszák el az ifjú párt, a helyiek és a vendégsereg pedig hajnalig mulatozik. Ám egy város is akad, ahol látni ilyesmit. Ez Csanádpalota, és igazából nem csoda, hogy a hétvégén népviseletbe öltözött menet vonult végig az utcákon zenekari kísérettel, hiszen, mint megírtuk, a település mindössze egy évtizede város, előtte nagyközség volt. Ráadásul ha az ember megkérdezi a palotaiakat, a legtöbben még mindig faluként beszélnek róla.

Tokaji Barbara és Gulácsi Márk – így hívják az idei palotai lakodalmas párt, akik a hét végén keltek egybe, még ha csak egy napra is. Ők egyébként, mint megtudtuk, a való életben is egy párt alkotnak, a násznépet pedig barátaik alakították. Palotán egyébként általában olyan fiatalok jelentkeznek lakodalmas párnak, akik valóban együtt járnak, és gyakran megesik, hogy az eljátszott hagyományőrző ceremóniát néhány évvel később igazi is követi. Így történt ez azokkal is, akik annak idején az első lakodalmason játszották el ezt a szerepet, s máig is együtt vannak.

A hétvégi palotai lakodalmas akár jubileumi is lehetett volna, hiszen az elsőt 20 esztendeje rendezték meg. Az évforduló azért maradt el, mert két ízben kimaradt a rendezvény, így most csak a tizennyolcadikat tartották – tudtuk meg a vőfélytől, Horváth Csabánétól. Ő egyébként igazi lagzikon is vállal ilyen munkát; mint mondja, ez igen fárasztó, de ő nagyon szereti, 2000 óta csinálja. Ami a hétvégi hangulatot illeti: az bizony az igazi lagzikat idézte. Erre többek között garanciát jelentettek a vőfély által az ifjú párnak kitalált tréfás feladatok. Ilyen például, hogy a fiataloknak fapapucsban kell táncolniuk, illetve hogy a vőlegény az elrabolt menyasszonyt csak akkor kapja vissza, ha fog egy békát és azzal is táncol.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!