Makó és környéke

2013.11.27. 20:56

Egyenes adásban üzentek Lázárnak

Makó - A makói kórház mellett már a kisebbik postahivatalt is Hódmezővásárhelyről irányítják, az ivóvíz-szolgáltatás átszervezésében is Vásárhely ereje érvényesült – hangzott el a makói képviselő-testület szerdai ülésén, amelynek első felét a hódmezővásárhelyi városi tévé is rögzítette.

Bakos András

A makóiaknak és a makói önkormányzat vezetőinek nincs semmi baja a hódmezővásárhelyiekkel, csak egyes hódmezővásárhelyi vezetők egyes döntéseivel – mondta [namelink name="Buzás Péter"] polgármester többször is a tegnapi képviselő-testületi ülésen. Ez válasz volt [namelink name="Lázár János"] államtitkárnak, aki a vásárhelyi közgyűlésen azt mondta, Makón gyalázzák a vásárhelyieket.

Elküldték a polgármestert

Nemcsak a képviselőknek, a polgármesternek is van személyes tapasztalata a Liget utcában működő EDF DÉMÁSZ-ügyfélszolgálatról. Buzás elmesélte, hogy saját ügyét intézte volna, és beült a váróba, ahol 8-an voltak. Egyszer csak kijött hozzájuk egy fiatalember, és közölte, hogy aki eddig bejutott az ügyfeleshez, annak szerencséje volt, a többiek nem nyertek, próbálkozzanak legközelebb. A többi várakozó Buzásra nézett, aki közölte, hogy szerinte ez így nincs rendben, minden más ügyfélszolgálaton el szokás intézni azoknak az ügyeit, akik a nyitvatartási időben odaérnek. Szó szót követett, és a fiatalember közölte: tisztában van azzal, hogy a polgármesterrel beszél, de náluk akkor is ez a szabály. Ezzel – mint az ülésen kiderült – egyedül van az áramszolgáltató, a többi makói cég a polgármester által elmondottak szerint működteti irodáját.

A reagálás biztosan célba ért, mert a makói ülés első felét a hódmezővásárhelyi városi televízió stábja is felvette, a helyi tévé szokás szerint élőben közvetített. A képviselők ismét átbeszélték, ki mit gondol a makói és vásárhelyi kórház összevonásáról. [namelink name="Sánta Sándor"] (Fidesz) hangoztatta, neki is az a célja, hogy ismét legyen a kórházban gyermekosztály, az összevonást és a közös gazdálkodást szükségesnek tartja. Buzás szerint viszont jellemző, hogy a közösen megnyert 2,7 milliárdból a vásárhelyi kórház 2,2-t költhet el, épületekre is, a makói kórházban pedig 490 millióból vesznek olyan készülékeket, amelyeket bármikor autóra lehet rakni, el lehet vinni. Az új konfliktusforrás a vízmű ügye. A polgármester felolvasta a Makó-Térségi Víziközmű Kft. szakszervezeti vezetőinek levelét, amelyben azt kérik az önkormányzattól, támogassák a vízmű dolgozóit, akik most nem tudják, hogyan alakul a sorsuk. Eredetileg úgy volt, hogy a szolgáltatást jövőre átvevő Alföldvíz Zrt. minden dolgozót átvesz, és a számos szakmai díjjal rendelkező, nyereségesen működő vízműcég bázisán főmérnökséget hoznak létre. Ezt az Alföldvíz vezetői ígérték meg a makói polgármesternek. Ehelyett Hódmezővásárhelyen lesz „megyei divízió". A száz makói dolgozóból 10 tudja a jövőjét, 80-nal ezután tárgyalnak, 10 ember pedig „lóg a levegőben". [namelink name="Gál Sándor"], a Fidesz-frakció vezetője erről azt mondta, a mostani átalakulás megalázó a makói vízmű számára, ez olyan ügy, amelynek megítéléséhez nincs köze a párthovatartozásnak. E véleményét vállalja, és következményeit is.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A képviselők megtárgyalták a hulladékszállítás ügyét, elhangzott, hogy a földek trágyázása nem tilos, így az ezzel járó szag miatt senkit sem büntet meg az önkormányzat. A Magyar Posta Kelet-Magyarországi Regionális Igazgatóságának jelen lévő munkatársa, [namelink name="Szöllősi Béla"] nem tudta meggyőzni a képviselőket arról, hogy logikus döntés volt a kisebbik makói postát a vásárhelyi hivatal irányítása alá vonni.

A Hagymatikumnak az első három negyedévben 281 ezer látogatója volt, a tavalyi évhez képest ez 10 százalékos növekedés. A kft. a teljes 176 milliós önkormányzati támogatást nem hívta le. A testület úgy döntött, hogy nem emeli a helyi adókat, a Maros-parti telkek bérleti díját azonban igen, 20 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!