Makó és környéke

2019.08.11. 20:57

Egyetlenegy Kreidler Florett RS típusú járgány van valószínűleg az egész országban

Az egész országban csak egy van abból a motorból, amelyet a régiségek makói rajongója, Halász Tamás nemrégiben kapott idős édesapjától. Most igyekszik felújítani - használni csak alkalmanként, főleg motoros felvonulásokon tervezi.

Szabó Imre

– Ez egy Kreidler Florett RS típusú, 49 köbcentis segédmotoros kerékpár. Ezt a típusú motort az ötvenes évektől a nyolcvanas évekig gyártották egy Stuttgart melletti összeszerelő üzemben. Az enyém 1971 júniusában készült – mutatta be a kétkerekűt a makói Halász Tamás. Olvasóink jól ismerhetik őt, hiszen a régiségek nagy rajongója: az ő ötlete volt többek között a Makó anno című albumsorozat, amely a Maros-parti város múltját eleveníti meg régi fotók, képeslapok segítségével. Motorja is különleges, hiszen ez a modell ezzel a színnel csak Svájcban készült, pár ezer példányban.


– Édesapám onnan hozta 1993-ban. Tudomásom szerint az egyetlen példány belőle az országban – mondta büszkén.

A kétkerekűvel édesapja az utóbbi tíz évben már nem járt, nem érezte rajta magát biztonságban, ezért adta a fiának. Mivel jó ideig garázsban állt, először rendbe kellett hozni.


– Először a motorját tisztítottuk meg, hoztuk rendbe Orkonyi Károly barátommal. Újrahúzattam az ülését, a kifakult műanyag alkatrészeket pedig megrendeltem Hollandiából. A szezon végén, szeptemberben minden szükségeset kicserélünk eredeti, gyári alkatrészekre – magyarázta. Azt, hogy a jármű milyen értéket képviselhet, Tamás nem tudja, de nem is gondolkozott rajta, hiszen nincs az a pénz, amiért megválna tőle. Hasonlókat mindenesetre kínálnak az interneten 3-4 ezer euróért.

Halász Tamás azt mondta, ez nem hétköznapi motor lesz a számára, csak ünnepi alkalmakkor, például motoros találkozókon tervezi, hogy a nyergébe pattan. A helyi veteránjármű-egyesület elnöke, Szilágyi László már meghívta őt a következő motoros felvonulásra.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!