Makó és környéke

2012.11.05. 21:49

Egyre több a kérdőjel a kórházak körül

Csongrád megye - Még mindig nem tudni, ki lesz a makói és a szentesi kórházigazgató – november elsején hivatalba kellett volna állniuk, de még nem hirdették ki a pályázatok eredményét. Szaporodnak a kérdőjelek a vásárhelyi kórház körül is: az önkormányzat azt állítja, azt is telephellyé minősítették, de a fenntartó GYEMSZI-nél erről semmit nem tudnak.

Timár Kriszta

Bár a kiírás november elsejei munkakörbetöltésről szólt, továbbra sem hirdették még ki a kórház-igazgatói pályázatok eredményét. Több mint hatvan vezetői posztra írt ki júliusban pályázatot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet – köztük arra a 12 kórház-igazgatói posztra is, amelynek pályáztatása az előző körben eredménytelenül zárult. Csongrád megyében a szentesi és a makói kórház volt ilyen. Az intézmények új vezetőinek öt napja munkába kellett volna állniuk, de eredményhirdetés híján még mindig a régi főigazgatók irányítanak. Mandátumuk ugyanis addig szól, amíg az új vezetőt ki nem nevezik. Hogy erre mikor kerül sor, azt nem lehet tudni, mert bár a döntés állítólag megvan, a miniszteri bejelentés hiányzik.

Mentőautó a makói kórház előtt. Döntésre várva. Fotó: Szabó Imre

Mentőautó a makói kórház előtt. Döntésre várva. Fotó: Szabó Imre
Időközben biztossá vált, hogy a makói kórház jogutód nélkül megszűnik – az erről szóló hivatalos értesítést már megkapta [namelink name="Baráth Lajos"] főigazgató. Mivel azonban a pályázati kiírás még önálló intézményre szólt, vélelmezhető, hogy január elsejéig – amikor integrálódik a vásárhelyi kórházzal – Baráth tölti be ezt a posztot. Egyébként ő volt az egyetlen pályázó.

[namelink name="Sánta Sándor"], Makó rendszerváltás utáni első polgármestere, jelenleg az önkormányzat egészségügyi bizottságának fideszes elnöke ugyanakkor levélben kért szakmai felülvizsgálatot a GYEMSZI igazgatójától a makói kórház beolvasztásának ügyében. Nyilvános indoklást vár, és olyan döntést, amely „lehetővé teszi a döntés visszafordíthatóságát, vagyis valamilyen önállóság megtartását".

Múlt héten úgy tájékoztatta lapunkat [namelink name="Göbl Vilmos"], a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, hogy a kormány az Erzsébet-kórházat is telephellyé minősítette. [namelink name="Kallai Árpád"], az intézmény vezetője tegnap úgy kommentálta a történteket: ez csupán egy elnevezés, ami nem jelenti azt, hogy a kórház egy másik intézmény alá szerveződne. A fenntartó GYEMSZI-nél azonban magáról az elnevezésről sem tudtak. A sajtóosztálytól azt az információt kaptuk: értetlenül állnak a bejelentés előtt, hiszen a teljes folyamat tárgyalás alatt van. Hogy mely intézmény milyen státuszt kap, csak ennek lezárultával derül ki. Ezek után megkérdeztük Göbl Vilmost, pontosan ki minősítette telephellyé a vásárhelyi kórházat. Azt a választ kaptuk, hogy a főigazgató tájékoztatta az önkormányzatot a tervezett változtatásokról.

Nem ez lenne az első eset, hogy meglepő döntések születnek. A kecskeméti kórházban például kinevezték az intézmény főigazgatóját, aki csak ezután tudta meg, hogy hozzá csatolják a félegyházi és a kalocsai kórházat is – telephelyként. Mindenesetre sem Szentesen, sem Szegeden nem tudnak egyelőre arról, hogy bármelyik kórházat integrálniuk kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!