Makó és környéke

2011.02.16. 22:08

Életet mentettek az egyenruhások

Ambrózfalva - Egy rendőrjárőr és két határrendész mentette meg kedd éjjel Ambrózfalván egy 57 esztendős nő életét, aki az utcán lett rosszul. Bevitték a közeli sörözőbe, és újraélesztették, mentőt hívtak hozzá. Most a makói kórház intenzív osztályán ápolják.

Szabó Imre

– Nem tudtunk gondolni közben semmi másra, csak arra, hogy sikerüljön megmenteni – elevenítette fel a kedd este rendkívüli pillanatait [namelink name="Csjernyik Zsolt"], a pitvarosi rendőrőrs zászlósa. Aznap két nagylaki határrendész társával, [namelink name="Juhász-Nagy Gábor"] és [namelink name="Hadobás Gábor"] főtörzsőrmesterrel volt közös szolgálatban, amikor este 8–9 óra körül bejelentést kaptak: valaki rosszul van az ambrózfalvi Dózsa utcában. Kocsival azonnal a helyszínre siettek, ahol meglátták az 50–60 év körüli nőt félig a falnak támaszkodva, eszméletlenül. A szatyrában egy egész kenyér volt, valószínűleg hazafelé tartott.

Mint utólag bevallották, egyikük sem volt még hasonló helyzetben korábban. Ennek ellenére pánik helyett azonnal azt tették, amit a kiképzésen tanultak: megnézték, vannak-e életjelei, s miután érezték, hogy leállt a légzése és a keringése, úgy döntöttek, megpróbálják újraéleszteni. Miközben hívták a mentőt, fedett, fűtött helyet kerestek, s végül a közeli sörözőbe vitték be. Ott, miközben mindenkit távozásra kértek, a padlóra fektették, és felváltva alkalmazták az ilyenkor szükséges lélegeztetést és szívmasszázst. „Nyilván csak percekig tartott, de számunkra óráknak tűnt" – mondta az ekkor történtekről Juhász-Nagy Gábor.

Juhász-Nagy Gábor, Csjernyik Zsolt és Hadobás Gábor együtt volt szolgálatban, amikor az 57 éves asszonyon segítettek. Fotó: Karnok Csaba

Juhász-Nagy Gábor, Csjernyik Zsolt és Hadobás Gábor együtt volt szolgálatban,
amikor az 57 éves asszonyon segítettek. Fotó: Karnok Csaba

Az asszony állapotát a kiérkező rohammentősök stabilizálták, majd kórházba szállították. Úgy tudni, azért került életveszélyes állapotba, mert felgyülemlett a víz a tüdejében. A három szolgálatban lévő férfinak azt mondták a mentősök, ha ők nem cselekedtek volna olyan gyorsan és szakszerűen, ahogyan tették, aligha sikerült volna megmenteni az életét. A makói kórházban lapunk érdeklődésére mindössze annyit közöltek: jelenleg is az intenzív osztályon ápolják. A három bátor életmentőnek azóta gratuláltak felettesei, kollégái – aztán tegnap, ahogyan máskor is lenni szokott, újra szolgálatba álltak. Az előző este történtekről szerényen, szűkszavúan meséltek nekünk. „Tényleg csak azt tettük, ami a dolgunk" – mondta egyikük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!