Makó és környéke

2011.02.02. 19:34

Elizabet 13 évesen országos bajnok íjász

Maroslele - Mindössze 13 éves, de máris többszörös országos bajnok, csúcstartó és válogatott kerettag a maroslelei íjász, Szőke Elizabet.

Szabó Imre

A maroslelei [namelink name="Szőke Elizabet"] szobája nagyjából olyan, mint egy átlagos 13 éves lányé: a polcokon könyvek és plüssfigurák, a falon kedvenc sorozatának poszterei – a különbség csak annyi, hogy a szekrény tetején kupák, serlegek sorakoznak, az egyik ablak mellett pedig szinte megszámlálhatatlanul sok érem lóg a falon. A helyi általános iskolában tanuló diáklány ugyanis korcsoportjában többszörös országos bajnok, csúcstartó és válogatott kerettag. Négy éve foglalkozik íjászattal, és igen hamar kitűnt, hogy tehetséges benne. Édesapja hatására kezdte el: addig kísérte versenyekre, míg megtetszett neki, és ő is kért egy úgynevezett csigás íjat. Ma már a szegedi UTC Íjász Sportegyesület versenyzője. Hetente háromszor edz – jó időben otthon is, ilyenkor a megyeszékhelyi edzőteremben. A törékenynek, vékonynak látszó, de határozott kiállású lány tavaly már minden versenyt fölényesen megnyert, amin el tudott indulni.

Elizabet barátai, osztálytársai közül néhányan őszinte örömmel gratulálnak, amikor egy-egy versenyt megnyer, de olyanok is vannak, akik még csak sportnak sem tartják az íjászatot. – Őket szívesen elvinném egy terepíjászatra az erdőbe, ahol néha szakadó esőben, gumicsizmában kell a céltáblára lődözni egy egész délutánon át úgy, hogy az ember még a felszerelését is maga cipeli – mondja mosolyogva. Az íjászat tényleg nehéz dolog: az átlagember számára már a húr megfeszítése is komoly teljesítmény – aztán persze még célozni is kell. De nemcsak nehéz, drága sport is ez. Elizabet nemrég kapott új íjat – a Mol tehetséggondozó programja segített a vásárlásban a családnak – és rövid fejszámolás után kiderült: ez a célzóberendezésekkel és más kiegészítő felszerelésekkel együtt összesen jó félmillióba került. Egy-egy nyílvessző ára is meghaladja a 10 ezer forintot, de ezeket egyesével persze nem is lehet kapni. A lány szülei azt mondják: szinte minden megtakarított pénzüket erre költik, no meg utazásra, nevezési díjakra.

Szőke Elizabet 13 évesen már többszörös országos bajnok, csúcstartó, és válogatott kerettag. Fotó: DM/DV

Szőke Elizabet 13 évesen már többszörös országos bajnok, csúcstartó, és válogatott kerettag.
Fotó: DM/DV

Elizabet mindeközben kitűnő tanuló. Elnyerte a Jó tanuló – jó sportoló kitüntetést is. Büszkén mondja, a félévi bizonyítványában 10 tantárgyból még dicséretet is kapott az ötös mellé. Külön angolórákra jár, mert a vásárhelyi Németh László Gimnáziumba szeretne jelentkezni. Azt mondja, az íjászat hobbi a számára, amit nagyon komolyan vesz. Márciusban már nemzetközi versenyen, a budapesti Európa-bajnokságon is indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!