Makó és környéke

2019.08.04. 10:23

Elnémult a pitvarosi régi orgona: felújításra szorul a Mooser mester készítette másfél évszázados hangszer

Felújítják a pitvarosi katolikus templom orgonáját. A több mint 150 éves mechanikus hangszer még ugyan működőképes volt, de már rettentően hamisan szólt. Évek óta elektromos orgonát használnak a templomban, de szeretnék, ha a régi orgona is visszanyerné hajdani fényét, hangját.

Kovács Erika

– Ezt az orgonát Aloise Mooser osztrák–magyar orgonakészítő mester készítette az 1800-as évek közepe táján. Eredetileg Nógrádmegyerre, az ottani templomnak építette Mooser – tudtuk meg Ka­­suba Róbert plébánostól. Az or­­gonát 1908-ban Angster József magyar orgonakészítő mester át­­építette. A nógrádmegyeriek 1955-ben kínálták fel a hangszert eladásra, amit a pitvarosi egyházközség vásárolt meg. 1958-ban a Fővárosi Művészi Kézműipari Vállalat orgonaüzeme ismét átépítette.

A legalább 150 éves hangszerre már nagyon ráfért a felújítás. Hamis volt, a regiszterek néha önálló életre keltek. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

A legalább 150 éves hangszerre már nagyon ráfért a felújítás. Hamis volt, a regiszterek néha önálló életre keltek. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– Az orgona darabokban ér­­kezett a faluba, vasúton. A ki­­lencvenes években is egy kicsi átalakításon ment át a hangszer. Az orgona egyébként 1 manuálos és 10 regiszteres, pedálbillentyűi is vannak. A fújtatóját, valószínűleg még akkor, amikor Pitvarosra került, elektromos motorral szerelték fel – mondta a plébános.


Az egyházközség az Emberi Erő­források Minisztériuma által kiírt támogatás révén 700 ezer forintot kapott. Ebből az összegből az orgonasípok levegőellátását biztosító szélládát újítja fel a munkára felkért Sipos István orgonaépítő mester. – Az orgonánk teljes felújítása mintegy 2,3 millió forintba kerülne. Bízom benne, hogy a jövő évi pályázatokon sikerül további forrásokhoz jutnunk, hogy folytathassuk a munkát. Azt beszéltük meg a mesterrel, hogy ha a szélláda el­­készül, egyelőre nem rakja össze a hangszert, hogy a folytatáskor ne kelljen újra lebontani. Csak a homlokzati sípok kerülnek vissza a helyükre, hogy ne az üresség látszódjon. Kasuba Róbert hangsúlyozta, a térségben ez az orgona egyedülálló, mivel a környékben nincs másik Mooser-orgona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!