Makó és környéke

2013.12.11. 20:27

Előnybe hozta az Okos Falu-program Maroslelét

Maroslele - Eddig nem ismert lehetőségeket tárt fel nemcsak a gyerekek, de szüleik előtt is a lapunk közreműködésével megszervezett Okos Falu-program Maroslelén: úgy tűnik, a mobilkommunikáció kitörési pontot jelenthet egy kis falu számára az oktatásban, a kultúrában, az idegenforgalomban és a gazdaságban is.

Szabó Imre

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

– Eddig azon igyekeztünk, hogy egyetlen gyereknek se jelentsen versenyhátrányt, hogy városi iskola helyett nálunk tanul. Az Okos Falu-programnak köszönhetően e helyett már azt mondhatjuk, a maroslelei általános iskola diákjai versenyelőnybe kerültek a többiekhez képest – mondta büszkén lapunknak a község polgármestere, [namelink name="Martonosi György"]. Mint beszámoltunk róla, Lelén szeptember óta a mobilinternetes technológiával és annak tudatos használatával ismerkedtek az általános iskolások. A Vodafone 30 korszerű táblagépet adományozott erre a célra, kiadónk pedig heti képzést biztosított a faluban, hogy a gyerekek ne csak játékra, zenehallgatásra és a közösségi oldalakon való jelenlétre használják a világhálót.

Sok újdonságot tanultak a diákok a táblagépek használatával az elmúlt három hónapban. Fotó: Frank Yvette

Sok újdonságot tanultak a diákok a táblagépek használatával az elmúlt három hónapban. Fotó: Frank Yvette
Az Okos Falu-program nemrég zárult – a részvevők megítélése szerint egyértelműen sikeresen. A hatodikos [namelink name="Bella Viktória"], aki még egy okostelefont is nyert jutalmul a falut bemutató kisfilmhez készített fotókért, azt mondta, nagyon jó volt részt vennie az órákon, és szeretné ismereteit tovább bővíteni. [namelink name="Schulcz János"] informatikatanár úgy fogalmazott: ő maga is tanult a programból, de a legfontosabb az, amit a gyerekek tanultak. Amikor az oktatás indult, felmérték, mit tudnak a gyerekek az internetről, és kiderült: ha kapnak egy órát netezésre azzal a megkötéssel, hogy nem használhatják a legnépszerűbb közösségi oldalt, nehezen telik el az óra. Most nem elég az egy óra ahhoz, hogy végignézzék mindazt, amire kíváncsiak. Tudatosan, célirányosan, a tanuláshoz is használják a világhálót. Az új ismeretek mostantól részei lesznek az informatikai tananyagnak, és a kollégákat is ösztönözni fogja a mobilkommunikációs eszközök használatára az oktatásban – ígérte.

Hogy a folytatás mi lesz, arról még gondolkoznak a szervezők. A Vodafone Magyarország kommunikációs igazgatója, [namelink name="Suba János"] azt mondta, a program számukra bebizonyította, hogy a mobilkommunikációnak a kis falvakban közösségszervező ereje van, és kitörési pontot jelenthet nemcsak az oktatásban, de a kultúrában, az idegenforgalomban és a gazdaságban is. Erre rímel Martonosi György véleménye, aki úgy fogalmazott: már látni, hogy a képzés során elsajátított ismeretek érdeklik a szülők korosztályát is – nemcsak az információszerzésben, de például a vállalkozások marketingjében, a piacszervezésben is új lehetőségek tárultak fel az Okos Falu-program során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!