Makó és környéke

2009.05.17. 21:43

Előremenekülnek a makói vállalkozók

Makó - Előremenekülnek a nehéz gazdasági helyzetből a Makó környéki cégek, vállalkozók: idén a tavalyinál harmadával több kiállító érezte fontosnak, hogy termékeivel, szolgáltatásaival megjelenjen a Makó Expón, amelyre több ezren látogattak ki a hétvégén.

Szabó Imre

Több ezer látogató, negyvenkét kiállító, szórakoztató rendezvények sokasága – így lehetne megvonni a hétvégén megrendezett, kétnapos Makó Expo mérlegét, amely szombaton reggel nyílt és vasárnap délután zárt az Erdei János Sportcsarnokban. A látogatók száma nagyjából a szokásos volt, a kiállítók azonban mintegy harmadával többen voltak, mint tavaly. A hazai standokon kívül bemutatkozott egy cserépkályhákat készítő romániai vállalat, a Makón húsfeldolgozót építeni készülő török társaság és a német testvérváros, Löbau is. A rendszerváltás utáni első vásárt 2002-ben rendezték Makón.

Az expót szervező Marosmenti Vállalkozói Szövetség elnöke, Tóth István szerint a kiállítói létszám gyarapodása azt jelzi, hogy egyre több vállalkozás azonosul azzal a filozófiával, amely szerint a kereslet visszaesése idején még fontosabb a marketing, a látható piaci jelenlét. – Aki csak várja, hogy berepüljön a szájába a sült galamb, végül éhen marad – vélekedett Tóth István. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak még kiaknázható lehetőségek. Az expó például kitűnő lehetőség volna a falusi turizmus felé nyitó községeknek a bemutatkozásra, ám ők egyelőre nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Idén harmadával több volt a kiállító a Makó Expón, mint tavaly. Fotó: Dobó Dolli

Idén harmadával több volt a kiállító a Makó Expón, mint tavaly.
Fotó: Dobó Dolli

A környező településekről azért persze voltak kiállítók. Mátó Imre asztalosmester már harmadszor vett részt a vásáron, és azt mondta, érdemes volt, hisz mindig bőségesen visszajött az itt kapott megrendelésekből a megjelenés költsége. Személyes tapasztalatai szerint egyébként lassanként vége a múlt év őszén beköszöntött nehéz időknek – úgy látja, élénkülőben van az érdeklődés az általa készített ajtók-ablakok, bútorok iránt. A török Duna Dörner Kft. egészen más okból bérelt helyet: a cég húsfeldolgozó üzemet fog építeni az ipari parkban és jelenlétükkel is igazolni akarták szándékuk komolyságát. Az ügyvezető igazgató, Karadag Torun úgy nyilatkozott lapunknak: ha végre sikerül a pályázaton elnyert támogatás mellé kedvező bankhitelt szerezni, a nyáron már építkezni fognak, hét hónap múlva pedig indulhat a próbaüzem. Ám a beruházás akkor is megvalósul, ha nem kapnak kölcsönt, legfeljebb valamivel később. Tervük továbbra is az, hogy kezdetben 60, később további 40 makóit alkalmaznak a munkákra.

A Makó Expo díjazottai

A Csongrád Megyei kereskedelmi és Iparkamara díját az Iso Portál Kft., a Marosmenti Vállalkozók szövetsége díját a Roto Elzett Kft., a Marosvölgyi Leader Egyesületét pedig Molnár István kapta meg. A ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. elismerő oklevelet kapott a megyei kamarától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!