Makó és környéke

2014.11.24. 22:53

Elvitték a földet a tejgyár mögül

Makó - Már nem járnak teherautók a makói tejgyár mögé, sőt az addig odavitt földet is elszállították – tájékoztatta lapunkat a terület gazdája, Juhász László. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség szerint nem volt veszélyes a lerakott hulladék, de még vizsgálódnak.

Munkatársunktól

– Felbontottuk az augusztusban kötött szerződést a járdafelújításokkal megbízott Everling Kft.-vel, így a cég már nem hoz újabb szállítmány földet a nádas mellé. Mi több, azt is elvitték, amit eddig idehoztak – tájékoztatta lapunkat az egykori makói tejgyár épületegyüttesének tulajdonosa, [namelink name="Juhász László"].

A múlt héten egy olvasónk jelzése alapján megírtuk: a tejgyár mögötti lápos, nádas területre teherautók járnak, és a gyanú szerint a járdaépítésből visszamaradt építési anyagokat hoznak ide. Mint az olvasói levélben olvasható, aggodalomra ad okot, hogy az építési törmelék esetleg veszélyes hulladék, illetve hogy a láp feltölte miatt a környéken megemelkedhet a talajvízszint, károsodhat a láp élővilága.

Arról, hogy a teherkocsik valóban jönnek-mennek, és szállítmányukat a tejgyár mögött ürítik, magunk is meggyőződtünk – két járműről fotó is készült. Az egykori tejgyár mostani gazdája, Juhász László már a múlt héten jelezte lapunk érdeklődésére, hogy szó sincs természetkárosításról, a nádas feltöltéséről: nem ide, hanem a gyár mögötti felszámolt illegális hulladéklerakó területre hoznak a teherautók földet, de csak átmeneti tárolásra. Most hozzátette: miután szerződést bontottak, a cég az elmúlt napokban nemcsak elvitte a több száz köbméternyi földet a jó ezer négyzetméteres területről, de el is egyengette azt.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, ahová ugyancsak elküldték a levelet, lapunknak most azt írta: a november 17-i helyszíni vizsgálat azt már megállapította, hogy a tejgyár mögött úgynevezett inert, tehát nem veszélyes hulladék elhelyezése történt, amihez azonban a felügyelőség nem adott hulladékgazdálkodási engedélyt. „Az ügyben további vizsgálat szükséges, a tényállás teljes körű tisztázását követően felügyelőségünk megteszi a szükséges hatósági intézkedést" – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!