Makó és környéke

2014.08.29. 22:25

Emléktáblák kerültek a Szent István téri templomra Makón

Makó - Újabb emléktábla kerül a hétvégén a Szent István téri római katolikus templomra – a legutóbbit is alig egy hete helyezték el.

Munkatársunktól

Ez [namelink name="Csepregi Imre"] prelátus emlékét őrzi. Makón volt plébános a második világháború idején, és azért emlékeznek rá sokan jó szívvel, mert a szegényeket istápolta. Érdemes az utókor tiszteletére azért is, mert 4 kötetes, helytörténeti dokumentumként is értékes naplót írt. Ezekből 3 már megjelent, [namelink name="Tóth Ferenc"] nyugalmazott múzeumigazgató gondozásában.

A másik táblát a Makóról indult [namelink name="Lévai Imre"] tiszteletére helyezték el. Ő a piarista rendtartomány főnöke volt nehéz időkben, az 1890-es évek végén – ekkoriban tértek át Magyarországon az egyházi anyakönyvezésről a polgárira. Iskolákat szervezett, folyóiratokat szerkesztett, támogatta a katolikus köröket – mondta el róla [namelink name="Forgó Géza"] múzeumigazgató. Emléktábláját ma este fél 7-kor avatják fel.

Mindkét emléktáblát az egyház, illetve [namelink name="Molnár László"] helyi képviselő támogatásával készítették el. Bronzplakett is díszíti őket, Kiss Jenő makói szobrászművész jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!