Makó és környéke

2011.08.10. 21:04

Épül a maroslelei tökmagolaj-üzem

Maroslele - Makói építőipari vállalkozás lesz a kivitelezője a Maroslele határában épülő tökmagolajüzemnek, amely várhatóan jövő májusra készül el. Az itt készülő étolajat helyben termesztett fokhagymagerezdekkel ízesítik.

Munkatársunktól

Makói kivitelező, a Földesi Épker Kft. nyerte el közbeszerzési eljárásban a megbízást a maroslelei tökmagolaj-mintaüzem felépítésére. Mint korábban megírtuk, a falu egy határokon átnyúló uniós pályázat révén valósíthatja meg a beruházást – Mórahalom, Kistelek és a romániai Zsombolya, illetve Csongrád és Temes megye önkormányzatával közösen pályáztak. Maroslele 62 milliót nyert, amihez az önkormányzat 5 százalékos önerőt tesz hozzá.

A kis gyárban napi 240–300 kiló tökmagot fognak feldolgozni, és kezdetben várhatóan 5–6, később tucatnyi ember kap itt munkát. Elsősorban a helyi igényeket tudja majd kiszolgálni, valamint egyfajta oktató- és bemutatóhelyként működik, de a lelei gazdák is jól járnak, ha a vetésforgójukba illesztik a tököt. Az előállított étolaj különleges lesz, mert helyben termesztett fokhagyma gerezdjeivel ízesítik majd.

A polgármester, [namelink name="Martonosi György"] lapunknak elmondta: az üzem 300 négyzetméteres épülete a tervek szerint jövő májusra készül el a falu szélén, egy 1500 négyzetméteres telken, 2012- ben indulhat a termelés is. Az építési költség 54 millió forint lesz, a többi pénzen veszik a gépeket, berendezéseket.

A gyárat úgy építik meg, hogy kapacitását, illetve az előállított termékek skáláját a későbbiekben bővíteni lehessen. A végső cél az, hogy a gyár mellett legyen egy zöldség-gyümölcs lerakat is, ahol a helyi gazdák saját terményeiket árulhatják. A falu első embere úgy gondolja, ahogyan annak idején az átmenő forgalomból sok ferencszállási gazda tehetett szert pluszjövedelemre a régi 43-as mellett, most sikerülhet ugyanez Maroslelén is, amelyen át sokan utaznak az új M43-asra vagy vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!