Makó és környéke

2015.10.27. 21:50

Fákat ültettek a Galamb diákjai

Makó - Gyümölcsfacsemetéket ültettek a makói Galamb József agrárszakképző diákjai a napokban az intézmény tangazdaságában - gondozni is fogják a különleges fákat. Mire szakmájuk lesz, termőre fordulnak.

Szabó Imre

– Otthon is vannak gyümölcsfáink, többek között alma, meggy és szilva, úgyhogy egyáltalán nem áll távol tőlem a fametszés, a permetezés, az öntözés – mondta a 9. évfolyamos, csanádpalotai [namelink name="Csabai Károly Dávid"] a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola városszéli tangazdaságában. Ő volt az egyik diák, aki a napokban elültethetett itt egy facsemetét, amit örökbe is fogadott – erről jelölőtábla, illetve térkép is készült. Az intézmény ugyanis, mint [namelink name="Horváth Zoltán"] igazgatótól megtudtuk, 130 tájjellegű kis gyümölcsfát – meggy, körte, barack, alma és szilva – kapott ajándékba a Növényi Diverzitás Központtól.

 

 Csabai Károly Dávid nagy szakértelemmel fogja gondozni gyümölcsfáját. Fotó: DM

Csabai Károly Dávid nagy szakértelemmel fogja gondozni gyümölcsfáját. Fotó: DM

A faültetésen elsőként a 9. c osztály agrárgépészei vettek részt, akik szemmel látható lelkesedéssel, ráadásul szakszerűen végezték el a munkát. Az iskola mindezt egyrészt annak jelzéseként szervezte meg, hogy diákjaikkal ugyanolyan gondossággal törődnek, mint a tanulók a fákkal, másrészt azzal a mottóval, hogy mire a fa termőre fordul, már lesz szakmája annak, aki elültette. Mivel ugyanannyi elsősük van, mint ahány csemetét kaptak, mindenkinek jutott belőlük egy.


A faültetés a tangazdaság megújításának első lépése. A 4 és fél hektáros mintagazdaságban van szőlő, gyümölcsös, fóliaház, üvegház és állattartó egység is, felszerelésére az elmúlt években közel 100 millió forintot fordítottak. Célja az, hogy a diákok a gyakorlatban is elsajátíthassák, miként működik egy családi gazdaság. A napokban éppen tököt és céklát takarítottak be; a termést a helyi piacon értékesítik, illetve konyhákhoz szállítják, mi több, feldolgozó kisüzemük is van már, ahol például lekvárt tudnak főzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!