Makó és környéke

2013.08.18. 10:40

Faszobrokat készít a makói rajztanár

Makó – Különleges hobbinak hódol a makói Bartók iskola pedagógusa: fából farag szobrokat. Molnárné Bárdi Andrea mindkét tantárgyát „használja" faragás közben: a művészet és a természet adta szépségeket is felleli a rajz és biológia szakos tanár.

Németh Marietta

– Még gimnazista koromban szerettem bele a fafaragásba, a szerelem azóta is tart. Egy főtéri játszóteret készítettek fából, akkor lettem figyelmes rá – kezdi történetét [namelink name="Molnárné Bárdi Andrea"]. A látvány annyira megragadta, hogy elhatározta megpróbálkozik a faragással, majd később lányait kismamaként várva készítette el az első alkotását, amely lakásukat ékesítve ma is az egyik személyes kedvence. Több mint tíz éve már annak, hogy ismerősei egy fafaragótáborba hívták, ahol a szakma nagyjaival, idős mesteremberekkel találkozott, és akik megtanították a faragás fortélyaira. Ebben a táborban faragta ki az első kopjafát is, amire akkor igazán büszke volt, pedig mai képességeit tekintve az egy egyszerű munkának számít.

Ha teheti, évente többször ellátogat a művészeti egyesületük által szervezett táborokba: volt már Sümegen, Kötegyánon, de járt már a határon túl is. A többnapos foglalkozáson idilli környezetben, barátságos személyek társaságában dolgozhat, jellemzően egy meghatározott témában. Volt, hogy padokat faragtak, amelyre a Miatyánk sorait rótták fel, máskor vadászattal kapcsolatos témában alkottak. Ezekben a táborokban eddig több mint húsz műve készült el, de az összes munkáját nem tudja számon tartani: volt, hogy ajándékba vagy megrendelésre is készített faszobrokat.

Faszobrokat készít a makói rajztanár. Fotó: Németh Marietta (galéria)


Az évek alatt a tudása mellett eszközeinek tárát is bővítette, amelyek segítségével ma már a legcifrább, legbonyolultabb szobrok sem okoznak gondot Andreának. Készített már baglyot, kedveli az arcok megformázást, most pedig egy macin és az ókori görög mitológiából ismert Nimfát ábrázoló szobron dolgozik. Habár a tanítás mellett nem sok ideje jut a faragásra, amikor csak lehet, a szobrokon munkálkodik. Az amúgy rézműveléssel foglalkozó tanár a faragásra hobbiként tekint, számára az nyújt igazán kikapcsolódást. A felüdüléshez minden adott: nyugodt környezetben, szép kertben dolgozhat munkáin, ahol néhány darab látható is, például egy tavaly nyáron a Marosban talált fából kis munkával manót faragott. Ő üdvözli a hozzájuk betérőket.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Andrea legutóbb egy társával a kiszombori Kukorica Útvesztőben mutatta meg, hogyan készül el egy faszobor. A faragás rejtelmeibe minket is beavatott. Elsősorban nem mindegy, hogy milyen célra, milyen fával dolgozik az ember. Udvarra, köztérre tartósságuk miatt jobb a tölgy- vagy diófa, de könnyen faraghatósága miatt a hárssal is jó dolgozni. A munka első fázisában a kreativitásé a főszerep: bele kell képzelni a fába az alkotást. Ezután láncfűrésszel alakítja ki a formát, majd flexszel és egyéb speciális faragóeszközökkel a csiszolás, finomítás következik. Végül a tartósítás, lakkozás zárja a munkafolyamatot.

Egy-egy szobor elkészülte nem rövid idő, hetekbe is tarthat. Ez a tevékenység egyébként nem egy általános női hobbi, ritka a női fafaragó, ám Andrea az évek alatt megedződött; most már egy-egy méretesebb fadarabot is képes egyedül mozgatni.

Tanítványainak még nem adta tovább tudományát, mint fogalmaz, nem is lehetne ezt iskolában tanítani. Lányait azonban érdekli, és ki is próbálták a fa művelését, Dóra és Petra már magáénak is tudhat néhány alkotást.

Bár a legtöbb műalkotását nem hozhatja haza az alkotótáborokból, de mint mondja, nem is bánja. Andrea örül, hogy valahol mindig jelen lehet, és a táborok helyszínére később visszatérve boldogsággal tölti el, ha látja, hogy alkotását használják, szeretik a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!