Makó és környéke

2015.02.12. 21:08

Fával és zöldséggel pótolná a pénzt Pitvaros

Pitvaros - Ötödével kevesebb állami támogatást kap idén Pitvaros szociális segélyezésre, mint korábban. A hiányzó összeget természetben pótolnák: tűzifával és a közfoglalkoztatásban megtermelt zöldséggel.

M. K. E.

A tavalyi 8,3 millió forint helyett idén 6,5 millió forintot kapott a pitvarosi önkormányzat segélyezési célokra. Az összeg jóval kevesebb, de a polgármester nem aggódik emiatt.

– Köztudott, hogy eddig minden segélyezési formát az állam finanszírozott. Márciustól lesznek, amelyek a járáshoz kerülnek, nekünk, önkormányzatoknak pedig újra kell gondolnunk a segélyezést. Az az igazság, hogy már rá is fért a rendszerre a felülvizsgálat. Így a remények szerint a segítség valóban oda megy majd, ahol szükség van rá, nem pedig azoknak jut, akik jól „lepapírozták". De ilyen esetek nemcsak Pitvaroson fordultak elő, hanem az országban szinte mindenütt – nyilatkozta [namelink name="Radó Tibor"] polgármester. Pitvaroson jelenleg mintegy 100-an kapnak lakásfenntartási támogatást, átlagosan havi 5500 forintot.

– Bár még nem készült el az új segélyezési rendeletünk, az már szinte bizonyos, hogy ilyen összeget nem tudunk majd nyújtani a segítségre szorulóknak, más formában viszont kompenzáljuk a kiesést.

Radó Tibor elmondta, az önkormányzatnak körülbelül 10 hektárnyi erdőterülete van. A tisztítóvágások során tűzifát termelnek ki, amit természetbeni segélyként nyújtanak majd a rászorulóknak. A közfoglalkoztatásban pedig zöldséget termelnek, amiből szintén fordítanak segélyezési célokra is.

A Pitvaroson élő [namelink name="Pataki Anna"] egyedül neveli hatéves kisfiát. Körülbelül két éve kap lakásfenntartási támogatást.

– Havi 5700 forintot kapok. Kártyás árammérőnk van, annak feltöltésére megy az összeg. Nagy segítség, hiszen ketten a kisfiammal havi 80 ezer forintból élünk – tudtuk meg a fiatal anyától. Arról is beszélt, hogy hallott a segélyezési rendszer átalakításáról.

– A legjobb az lenne, ha továbbra is az áramot tudnánk fizetni a támogatásból. De ha kevesebb pénzt kapunk, és mellé még fát és zöldséget is, az is jó lesz. Mi kertes házban élünk, fával fűtünk, akkor kevesebbet kell tüzelőre költeni. Krumplit, hagymát, más zöldségféléket is rendszeresen vennem kell, hiszen naponta főzök kettőnkre. Mindegy, milyen formában, csak ne maradjunk segítség nélkül – mondta Pataki Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!