Makó és környéke

2019.07.04. 18:26

Fegyház és börtön jár a "füstölőért" a makói herbálárusoknak

Hat év börtön-, illetve fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön a Szegedi Törvényszék azt a makói házaspárt, akik éveken át árusítottak különböző kábítószereket a lakásukban. Az ítélet még nem jogerős.

Suki Zoltán

A bíróság bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt ítélte hat év börtön, illetve fegyházbüntetésre annak a makói házaspárnak a tagjait, akik éveken át árulták a drogot a településen. A családról már korábban is írtunk. Azzal vádolta őket az ügyészség, hogy 2010-től 2015 márciusáig kábító hatású növényi termékeket, azaz herbált árultak, amelyet füstölőnek is neveztek. Egy-egy csomag ára 500-tól 2000 forintig terjedt.

[connected id="2424135" position="full"]


Egy internetes közösségi oldalon hirdettek – még akcióztak is –, egész napos nyitvatartási idő mellett működtek. Aki épp otthon volt, az szolgálta ki a vevőket. Figyelték a drogokra, pszichoaktív anyagokra vonatkozó jogszabályok változásait. Ennek azért van jelentősége, mert a kábító hatású anyagokat forgalmazók igyekeznek olyan vegyületeket árusítani, amelyek a törvény szerint még épp nem minősülnek drognak.

Fotók: Délmagyarország

Fotók: Délmagyarország

A perben több fogyasztót is meghallgatott a bíróság, akadt olyan rendszeres vásárló, aki erős függőség kialakulásáról számolt be, többeknél – állításuk szerint – memóriazavar alakult ki. Az árusított anyagot rendszeresen a posta vagy egy futárszolgálat szállította a házaspárnak.

A rendőrség 2015. március 25-én tartott házkutatást náluk, ekkor csomagokban kiadagolt, illetve porciózásra váró zöld növényi törmeléket, valamint a kábítószer értékesítésére szolgáló eszközöket foglaltak le. A szakértői vélemény szerint a lefoglalt áru háromféle szintetikus kannabinoidot tartalmazott, melyek közül egy akkor kábítószernek, kettő új pszichoaktív anyagnak minősült.

[connected id="2588966" position="full"]


Bathó Nikolett bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy, a vádlottak maguk is fogyasztottak a drogból, több vevőjük pedig házukban szívta el dohányba keverve azt.

Az elsőfokú ítélet szerint a nőnek fegyházba, a férfinek pedig börtönbe kell vonulnia. Ez azonban még nem jogerős, mert vádlottak és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!