Makó és környéke

2011.04.25. 20:31

Fekvőkerékpárral Franciaországból

Makó - Az eszperantó révén jutott el Makóra a világjáró francia nyelvtanár, Alain Remy (62), aki éppen Törökországba tart 3000 eurós fekvőkerékpárján. Naponta 120 kilométert tesz meg – Kínában is járt, feleségét ott ismerte meg.

Szabó Imre

Egy helyi eszperantista, [namelink name="Szekeres Mihály"] vendégeként Makón töltött a hétvégén egy napot a világjáró francia nyelvtanár, a 62 esztendős [namelink name="Alain Remy"]. Toulonból indult április 3-án, és napi 110–120 kilométert tesz meg. Az út célja Törökország, amelyet szeretne alaposan bejárni 3000 euró értékű különleges fekvőkerékpárjával, amelyet tavaly vett Németországban. Útjának nincs különleges küldetése – egyszerűen szeret emberekkel találkozni, ismeretségeket kötni, érdekes tájakat látni.

Alain Remy különleges kerékpárjával. A világjáró francia nyelvtanár a hétvégén egy napot töltött Makón. A szerző felvétele

Alain Remy különleges kerékpárjával. A világjáró francia nyelvtanár a hétvégén egy napot töltött Makón.
A szerző felvétele

2000 óta járja a világot, először Belgiumba kerekezett el, még hagyományos kerékpárral, aztán Európa szinte minden zugát felkereste Angliától Dánián és a balti államokon át Spanyolországig, Portugáliáig. Járt Vietnamban és Kínában is – mostani feleségét éppen kínai útja során ismerte meg. Utazásait csak többé-kevésbé tervezi meg az internet segítségével. Sokszor eszperantistáktól, természetjáróktól kér szállást, de gyakran fordul elő az is, hogy kempingben vagy épp az út mentén, a szabad ég alatt tölti az éjszakát. Az utazásra 52 kilogrammos felszerelést visz magával.

Alain Remy úgy tervezi, mostani útjáról szeptemberben tér haza. A visszaúton, Macedóniában egy tanítványát is meglátogatja majd, aki a tőle vett órák után olyannyira elmerült a francia nyelv szépségeiben, hogy azóta műfordítóvá lett, és több francia kötetet fordított le anyanyelvére. Alaint a hosszú út során még sosem érte baleset. Úgy gondolja, ezt annak is köszönheti, hogy kerékpárján egy litván zászlót visz magával – ez élénk színeivel felkelti az autósok figyelmét, akik eddig mindig kikerülték őt.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!