Makó és környéke

2009.02.03. 20:01

Felakasztották Maroslelén Maxit?

Maroslele - Este megláncolta, reggel a kutyaóltól 50 méterre, egy fakerítésen lógva találta német juhászkutyáját egy maroslelei asszony. Szerinte felakasztották, a szomszédok szerint felakadt. Állatkínzás gyanúja miatt tavaly a megyében 47 esetben indult nyomozás.

Gonda Zsuzsanna

A kerítésen lógva találta kétéves német juhászkutyáját egy asszony Maroslelén. Az állat a nyakában lévő láncnál fogva csüngött a kerítésen, a lábai nem érték el a földet, megfulladt.

Az eset január elején történt, de az asszony azóta sem tud megnyugodni. Sírva mesélt az állatról, amelyet a mindenének nevezett. Van ugyan két másik kutyája is, az egyik ráadásul bent lakik a házban, de Maxi, a farkaskutya volt a kedvence. A kertben lakó házőrzőket, Rexit, a foxit és Maxit, a farkaskutyát többnyire láncon tartotta, de nem mindig. Azon az éjszakán, amikor az eset történt, Maxit láncra kötötte, állítása szerint úgy, hogy biztos nem tudott elszökni. Reggel a kutyaóltól mintegy ötven méterre, a kerítésén találta, döglötten. Éjszaka sem ő, sem a fia nem ébredt föl vonyításra vagy ugatásra. Igaz, a porta nagy, a kutya a kert végében fulladt meg.

Egy kettényílt láncszemet azóta is a zsebében hord, és kérdezgeti az ismerőseitől: szerintük elvágták, vagy magától pattant szét.

Hogy miért ölték volna meg a kutyát, arra Pataki Györgyné szerint az a válasz, hogy az ugatása idegesítette a szomszédokat. Szerinte emiatt dobták be korábban kővel háza egyik ablakát is. Valószínűleg nem csak az állat hangja zavarta a környéken lakókat, ezt bizonyítja az a jegyzői felszólítás is, amit Patakiné 2008 szeptemberében kapott. Ebben az önkormányzat egy kormányrendeletre és lakossági bejelentésre hivatkozva figyelmezteti: aki belterületen kóborolni hagyja a kutyáit, az 30 ezer forintos pénzbírsággal sújtható.

Pataki Györgyné szerint Maxi senkit sem bántott. Fotó: Karnok Csaba

Pataki Györgyné szerint Maxi senkit sem bántott.
Fotó: Karnok Csaba

– A kutyák néha tényleg kiszöktek, de nem bántottak senkit – jelentette ki Patakiné, aki szerint a kutyát felakasztották. Még nem döntötte el, hogy tesz-e rendőrségi feljelentést.

Becsöngettünk a telekszomszéd Tóthékhoz. Velük közös az a kerítés, amin Maxi végezte. A nagymamát találtuk otthon, aki kissé árnyalta a Maxiról festett képet. Azt mondta, a német juhászkutya rendszeresen megjelent náluk, bár ők féltek tőle, s kérték Patakinét, hogy ne engedje. Egy alkalommal a család kutyájára ugrott, amitől annak eltört a gerince, ezért el kellett altatni. A Tóth család szerint a német juhásznak a fakerítésen való átjárás lett a veszte: felakadt a nyakában lévő láncnál fogva, azaz önmagát akasztotta fel.

Zsákba kötött macskák

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivő lapunk érdeklődésére elmondta: Csongrád megyében 2008-ban 47 nyomozás indult állatkínzás gyanúja miatt. Ezek közül 19-ben a nyomozó hatóság megalapozott gyanút közölt, tehát sikerült a bűncselekmény elkövetőjének kilétét megállapítani. Két esetre konkrétan is rákérdeztünk: tavaly júliusban Algyőn két macskát zsákba kötve kidobtak. Mivel nem volt megállapítható az elkövető kiléte, a nyomozást megszüntették. 2007-ben augusztus végén az algyői erdőben felakasztottak egy kutyát. A rendőrség az ügyet vádemelési javaslattal továbbította a Szegedi Városi Ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!