Makó és környéke

2012.10.02. 22:25

Felavatták a Givaudan gyárát Makón

Makó - Felavatták a Givaudan makói élelmiszer-ipari üzemét, amely a svájci óriásvállalat eddigi legnagyobb, 39 milliárd forintos beruházása. A gyárban több mint 200-an dolgoznak, kétharmaduk makói és környékbeli, a létszám bővülni fog. Ismét elhangzott, hogy helyi beszállítókkal is szerződnének.

Bakos András

Elsősorban nem a kormányokon, hanem a kezdeményező, kreatív embereken múlik Európa jövője – utalt a makói üzem avatásán cégének merész döntésére Jürg Witmer, a Givaudan igazgatóságának elnöke. A világ legnagyobb ízesítő- és illatanyaggyártója, amely összesen 40 országban 8900 embert foglalkoztat, öt éve határozta el, hogy történetének eddigi legnagyobb beruházásával vadonatúj üzemet épít.

Sokáig kereste a megfelelő helyszínt. Ausztria, Csehország, Szlovákia és Lengyelország helyett azért jöttek ide, és azért választották Makót, mert – mint [namelink name="John Pares"], a Givaudan Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója mondta – megfelelő területet kaptak egy ipari parkban, az autópálya már épült, jól képzett, az élelmiszeriparban jártas munkaerő várt rájuk, a Szegedi Tudományegyetem révén a szakember-utánpótlás is biztosított. Emellett korrekt, segítőkész együttműködést tapasztaltak az önkormányzattól és a képviselő-testülettől, amely pártszínektől függetlenül állt a beruházás mellé. A városnak és polgármesterének az igazgatóság elnöke és [namelink name="Gilles Andrier "] vezérigazgató is külön köszönetet mondott, kiemelve: Makó mindent teljesített, amit vállalt.

Felavatták Makón a Givaudan gyárát. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


[namelink name=" Buzás Péter"], Makó polgármestere arról beszélt, hogy ez piros betűs ünnep, fontos nap a város történetében. Beigazolódott azoknak a jóslata, akik azt mondták, a befektető az autópályával együtt érkezik el a városba. A Givaudan fontos Makónak az új és leendő munkahelyek miatt, az innen származó adóbevételt pedig arra fogják fordítani, hogy még komfortosabbá tegyék a várost, ahol a Givaudannál is dolgozó fiatalok jól érzik magukat. A polgármester az önkormányzat támogatásáról biztosította a termelői, beszállítói kört szervező [namelink name="Mágori Józsefné"] országgyűlési képviselőt, köszönetet mondott az előző és a mostani kormánynak is a támogatásért, kiemelte Becsey Zsoltot, aki korábban külgazdasági államtitkárként segítette a projektet.

Az utóbbi időben több üzemátadást is tartottak nálunk, ez jelzi, a magyar kormány azért dolgozik, hogy az ország Közép-Európa termelési központjává, vonzó befektetési területté váljon – hangsúlyozta [namelink name="Szijjártó Péter"], a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a kormány képviseletében. Megérdemli az édeset, aki megízlelte a keserűt – utalt a politikus a térséget régóta sújtó munkanélküliségre.

Felavatták Makón a Givaudan gyárát. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


Gilles Andrier vezérigazgató végül megtapsoltatta annak a svájci és angliai üzemnek a dolgozóit is, akik segítettek a makóiaknak az indulásnál, miközben tudták: ez az ő gyáraik bezárását eredményezi. A makói dolgozóktól felelősségteljes, komoly munkát kért, az elnök pedig kijelentette: „jól fogunk bánni önökkel".

A szerdán átadott gyárban több mint 200-an dolgoznak, egyelőre két műszakban. Mint [namelink name="Karkas Mihály"] gyárigazgató lapunk kérdésére elmondta, a létszám kétharmada Makón vagy környékbeli községben él, ő szegedi mérnök. Amire az avatóbeszédekben többen is utaltak, még folyamatban van: a Givaudan az alapkőletétel idején szerződésben vállalta – bár erre az uniós jog alapján nem lehet kötelezni –, hogy helyi termelőktől is vesz alapanyagot. Ez logikus, hiszen az itteni, chipsekhez, levesporokhoz, más élelmiszerekhez használt sós ízesítőanyag gyártásának egyik legfőbb alapanyaga a vörös- és a fokhagyma. Karkas Mihály érdeklődésünkre azt válaszolta, egyelőre ugyanazokat az alapanyagokat használják, amelyeket a többi Givaudan-üzem. A cég központi beszerzési rendszert működtet, a beszállítók elé követelményeket támasztanak, de már több helyi partnerrel is tárgyalnak, aki idővel beszállítóvá válhat.

Felavatták Makón a Givaudan gyárát. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


Az üzemet megmutatták a sajtónak, de odabenn fotózni, filmezni nem volt szabad. Védőruhát kellett fölvenni, és a legtöbb munkafolyamat a fertőzés lehetőségét kizáró, zárt helyiségekben folyik, robotok segítségével. 2500-féle nyersanyagból 5000-féle készterméket állítanak itt elő, évi 40 ezer tonna a kapacitás, a világ 90 országába jut el a makói áru. A telek 23 hektáros, van hely a bővítésre, most 50 ezer négyzetmétert, 6 futballpályányi területet használnak.

Korábban írtuk:

Átadták a svájci központú Givaudan új sós ízesítőanyag és aroma gyárát Makón, a 130 millió eurós beruházással felépített üzemben jelenleg kétszázan dolgoznak, a termelés felfutásával a létszám a jövő év végére háromszázra nő.
[namelink name="Gilles Andrier"] vezérigazgató az MTI-nek szerdán elmondta: a cég eddigi legnagyobb zöldmezős beruházásának helyszínéül a termelési hagyományok, valamint a fejlesztéshez rendelkezésre álló megfelelő ipari terület miatt választották Makót. Emellett a Szegedi Tudományegyetem folyó színvonalas élelmiszer-ipari képzésnek köszönhetően a dolgozók felkészültsége is kiváló - tette hozzá.

Felavatták Makón a Givaudan gyárát. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)


Korábban írtuk:

Szerda délután megtörtént az üzem hivatalos átadása, ez a társaság eddigi legnagyobb befektetése. A 130 millió euró, közel 39 milliárd forintos beruházás nyomán sós ízesítő anyagokat gyártó üzem létesült, 50 ezer négyzetméteren. Már most 200 embernek ad munkát a termelés, két műszakban dolgoznak, de további bővítést tervez a társaság.

Korábban írtuk:

A svájci élelmiszer-ipari óriáscég magyarországi üzemét tavaly januárban kezdték építeni, augusztusban tartották a bokrétaünnepet, és idén tavasszal készültek el. Tart a próbaüzem, már most közel 200-an dolgoznak itt. A hivatalos átadás ma 14 órakor kezdődik, beszédet mond [namelink name="Buzás Péter"] polgármester, [namelink name="Jürg Witmer"], a Givaudan igazgatóságának elnöke, [namelink name="Szijjártó Péter"], a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint [namelink name="Gilles Andrier"], a Givaudan vezérigazgatója.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!