Makó és környéke

2016.06.02. 10:21

Féltik az ovit a makói Vertán-telep lakói

A bezárástól féltik a makói Vertán-telep lakói óvodájukat, mert a tavalyi 3 helyett csak 2 csoport indul - sokan így távoli intézményben kapnának csak helyet. A városházán cáfolták a bezárás tervét. Ma rendkívüli szülői értekezlet lesz.

Szabó Imre

– Ötháznyira lakunk a Kassai utcai ovitól, de az unokámat, Dávidot mégsem akarják ide felvenni – foglalta össze a makói nagymama, [namelink name="Rigó Istvánné"] sok Vertán-telepi család problémáját.

 

Három helyett kettő


A testületi ülésen született határozat szerint a Kassai Utcai Tagintézményben most 2 csoport indul 27-27 fővel, ami a maximális átlaglétszám felett van. Tavaly 3 csoportot indítottak.

Ez azért gond, mert aki nem járhat ide, az az Erdélyi püspök utcai, egyébként nagyon korszerű óvodában kap helyet – csakhogy az a Munkás utcától jó két kilométerre van. Esetleg a Kálvin utcaiban, de az sincs közelebb. Ezt kellene napjában kétszer oda-vissza megtennie biciklivel az édesanyának, Aranyos Nikolettnek – ő egyelőre nem otthon van, augusztustól áll munkába. Párja három műszakban dolgozik, aligha tudja ezt vállalni, a nagyszülők pedig már nem bírnák.


A Makói Óvoda Kassai Utcai Tagintézménye a város északnyugati részén van. Az intézmény honlapja szerint itt 6, főiskolát végzett óvodapedagógus dolgozik, munkájukat 3 szakképzett dajka, 1 szakképzett pedagógiai asszisztens, 1 óvodapszichológus és 1 karbantartó segíti.


Hogy hány gyereket írattak volna be most a szülők, nem tudni, mert állítólag több szülőnek már eleve azt mondták, ne is kérje ide a felvételt. Beszéltünk többekkel – volt, aki azt mondta, ha nem kap helyet, csak valamelyik távoli óvodában, inkább nem is járatja oviba a gyerekét. Más azt vetette fel, ez a Kassai bezárásának előszele – így egy egész városrész maradna óvoda nélkül. Igaz, a viszonylag közeli Zrínyi utcán most még van egy egyházi óvoda, de ez hamarosan a Szent István térre költözik.


A Kassai utcai óvoda a keddi testületi ülésen is téma volt, amikor a csoportlétszámokról tárgyaltak. [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] polgármester (Fidesz–KDNP) a tagintézményt féltőknek azt üzente, az óvoda nem fog bezárni, további egyeztetések lesznek az ügyben. Úgy tudjuk, ma délután 5 órára már össze is hívták azt a rendkívüli szülői értekezletet, amelyen az önkormányzat is képviselteti magát.


Az óvoda vezetéséből senki nem nyilatkozott lapunknak, azt sem engedték meg, hogy fotót készítsünk. A körzet önkormányzati képviselője, [namelink name="Gáspár Sándor"] (MSZP) lapunknak azt mondta, tud az érintettek felháborodásáról, sőt aláírásgyűjtő akcióról is hallott, de az ívvel még nem találkozott. Hozzátette: örül, hogy lesz egyeztetés, de szerinte jobb lett volna ezt még a testületi ülés előtt megtartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!