Makó és környéke

2019.02.20. 17:37

Felújítják a különleges makói Vörös keresztet - A bő másfél százados műemlék egy pestisjárvány emlékét őrzi Makónál

A makói múzeum szakemberei nemrég lebontottak egy út menti kőkeresztet a város szélén, az Ószegedi út mentén, hogy felújítsák. A várostörténeti és szakrális értékkel is bíró műemléket szeptemberben avatják újra.

Sz.I.M.

A felújítást a makói múzeum, illetve a szintén helybéli Tamasy Aladár kezdeményezte – a keresztet annak idején az ő ősei állították. A restaurálásra azért van szükség, mert 160 év alatt nagyon rossz állapotba került.


A Vörös keresztről, amely nevét a színéről kapta, Szikszai Zsuzsanna igazgató lapunknak elmondta, a helyén eredetileg kápolna, majd annak pusztulása után egy fakereszt állt az 1739-es pestisjárvány 509 áldozatának emlékére, a pestistemető mellett. Ez utóbbi elkorhadása után, 1855-ben állította helyére a Vörös keresztet 1855- ben Bálint Ferenc.

A Vörös keresztet megviselték az elmúlt 160 év viszontagságai. Fotó: József Attila Múzeum

A Vörös keresztet megviselték az elmúlt 160 év viszontagságai. Fotó: József Attila Múzeum

– Vidékünkön inkább az öntöttvas keresztek téglaalapon való állítása volt szokás. Ezekből az út menti kis építményekből nagyon sok van Makón és a környező településeken. A Vörös kereszt anyagát és ábrázolását tekintve is egyedülálló szakrális emlékünk, amely már másfél száz éve vigyázza a makói tájon élő embereket, és nyújt vigaszt számukra – tette hozzá az intézményvezető. Azt is elmondta, hogy a Vörös kereszt mellett 1938-ban Párducz Mihály régészeti föltárást végzett. Az egyik sírban 50 centis mélységből egy nagyobb tál, egy öblösebb alsótestű tál és egy hengeres nyakú edény került elő. A föltételezett temető többi részét azonban nem tárták föl.

Megtudtuk, a restaurálási munkálatokat Szigeti Márton szakrestaurátor végzi. A keresztet várhatóan szeptemberben avatják újra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!