Makó és környéke

2017.11.03. 11:57

Felújították Szikszai kelyhét

Immár eredeti pompájában látható a makói múzeum Küzdelmes évszázadok című állandó kiállításán egy, a város helytörténete szempontjából fontos kehely - tudatta lapunkkal Szikszai Zsuzsanna igazgató.

Munkatársunktól

A makói református eklézsia aranyozott rézkelyhe 1774-ben készült. Szikszai György lelkész makói hivatalát elfoglalva 1774-re templomot épített, majd gondoskodott felszereléséről is: ónkannával, aranyozott kehellyel, pohárral, keresztelőmedencével gyarapodott az addig szegényes készlet. A nemrég előkerült kelyhet pályázati támogatásból vásárolta meg az intézmény, majd az önkormányzat támogatásával újította fel – a munkát Varjú András, a göcseji Falumúzeum igazgatóhelyettese és főrestaurátora, illetve Szabó János ötvös és fémrestaurátor végezte el. A közönség először október 21-én, a Hagymaházban, az egyházak éve alkalmából szervezett ünnepi hangversenyen láthatta, mostantól pedig a várostörténeti kiállítás része az értékes ereklye.

Eredeti pompájában a Szikszai kehely

Eredeti pompájában a Szikszai kehely

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!