Makó és környéke

2009.08.12. 22:24

Fogynak a nyilvános fülkék

Makó - Bár az nem igaz, hogy a nyilvános telefonfülkéket csak segélyhívásokra veszik igénybe, tény, hogy forgalmuk évről évre csökken – Makón is. A Maros-parti városban 5 éve még 61 volt belőlük, most csak 48 darab van.

Szabó Imre

– Egyáltalán nem használom a nyilvános fülkéket. Van mobilom, arról telefonálok. A gyerekektől kaptam, igazából mást nem is hívnék; a kezelése egyszerű, szerintem még a fülkebeli telefonnál is egyszerűbb – mondta lapunknak a makói nyugdíjas asszony, Nagy-György Sándorné. Őt történetesen épp a Szegedi utcai nyilvános telefon előtt kaptuk lencsevégre, amint mobiljáról telefonál. Több mint fél órán át figyeltük a fülke körüli mozgást, kíváncsiak voltunk, használja-e valaki – senki sem nyitotta ki az ajtaját.

Mindez nem is csoda, hiszen ma már tényleg csak annak nincs otthoni vagy mobil készüléke, aki nem akar – nem kell rá várni, mint régen. Próbaképpen egyébként fellapoztuk a frissiben megjelent, 2010-es telefonkönyvet és az öt évvel korábbi dátumozásút, hogy megtudjuk, csökkent-e a nyilvános telefonfülkék száma, például Makón. Csökkent, nem is kevéssel: a 2005-ös telefonkönyvben 61-et találtunk, míg a legújabb kötetben csupán 48-at számoltunk össze.

Nagy-György Sándorné sem nyilvános fülkéből telefonál – mobilon hívja a gyerekeket. Fotó: Tésik Attila

Nagy-György Sándorné sem nyilvános fülkéből telefonál – mobilon hívja a gyerekeket.
Fotó: Tésik Attila

Az Invitel Zrt. budaörsi központjában megtudtuk: bár az nem igaz, hogy a nyilvános fülkéket már csak segélyhívásra használják, tény, hogy forgalmuk évről évre szerényebb szerte az országban. Tavaly például a kártyás fülkéké 45, az érméseké pedig 15 százalékkal csökkent. Bár működnek olyan fülkék, amelyek fenntartása veszteséges, a társaságnak összessségében nyereséget hoznak. Eltűnni viszont biztosan nem fognak, mert a céget törvény kötelezi arra, hogy 1000 lakosonként egyet biztosítson – igaz, korábban 500 lakosonként kellett egyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!