Makó és környéke

2009.05.12. 22:26

Gáz nélkül maradt Makó és tizenegy falu

Makó - Tegnap reggel 6 óta szünetel a gázszolgáltatás Makón és 11 környező faluban egy előre bejelentett szerelés, végső soron az M43-as építése miatt. A kisfogyasztók viszonylag könnyen megoldották a helyzetet, a gumigyárban olajjal kellett fűteni a kazánokat, a kórházban pedig elektromos főzőzsámolyon sültek a csirkecombok. A szolgáltatás újraindulása ma este 6-kor várható.

Szabó Imre

– Tegnap töltött káposztát főztem, azt melegítjük mikróban, még a gyerekeknek is jut belőle – mondta egy Szegedi utcai emeletes házban a férjével együtt lakó nyugdíjas asszony, Lőcsei Ferencné, amikor arról kérdeztük: okozott-e gondot nekik, hogy tegnap reggel óta nincs gáz. Azt is elmondta, hogy a fürdést a közeli termál- és gyógyfürdőben oldják meg, bár attól sem félnek, ha hideg vízben kell tisztálkodniuk – jól emlékszik még azokra az időkre, amikor más nem is volt. A gázszolgáltatási szünetről egyébként az ő postaládájukba is bedobták az értesítőt, látta a hirdetményeket is, így időben fel tudtak készülni. Eleinte gondolkozott azon, hogy hoz egy gázpalackot, de a férje lebeszélte, mondván, másfél napot csak kibírnak gáz nélkül. – Kellemetlen egy kicsit, hogy nincs gáz, de legalább villany van, így aztán mindent meg tudunk oldani – tette hozzá Lőcseiné.

Ismét jó szolgálatot tettek a makói kórház elektromos főzőzsámolyai, amiket a gázválság alatt szereztek be. Fotó: Dobó Dolli

Ismét jó szolgálatot tettek a makói kórház elektromos főzőzsámolyai, amiket a gázválság alatt szereztek be. Fotó: Dobó Dolli
A tegnap reggel 6 óta tartó, másfél napos gázszünet egyébként nemcsak Makót érinti, de a környékén nagyon sok községet is: Apátfalván, Ferencszálláson, Földeákon, Kiszomboron, Klárafalván, Kövegyen, Kübekházán, Magyarcsanádon, Maroslelén, Nagylakon és Óföldeákon hasonló problémákat kellett megoldaniuk az embereknek. Nemcsak a családoknak okozott gondot az átmeneti gázhiány, hanem például termelőüzemeknek is. Makó legnagyobb gyára, az autóiparnak gumicsöveket előállító ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. Rákosi úti telepén például a megszokott energiahordozó helyett olajjal üzemeltették a technológiához nélkülözhetetlen gőztermelő kazánokat. Az ügyvezető igazgató, Nagy Mihály lapunknak úgy nyilatkozott: ez – megduplázva a szokásos költségeket – 4 millió forintjukba kerül a másfél nap alatt, de más választásuk nemigen van. A termelést nem állíthatták le még átmenetileg sem, mert sok a megrendelésük. A pluszkiadást viszont nem tudják a szolgáltatón „bevasalni", a köztük érvényben lévő szerződés ezt kizárja. A kazánokat egyébként a múlt év végi gázválság idején alakították át úgy, hogy olajjal is működtethetők legyenek – utólag visszatekintve ez hasznos lépés volt.

Ugyancsak a tavalyi gázválság tanulságait hasznosítva alkalmazkodott a mostani helyzethez a makói kórház. Pásztor István gazdasági igazgatótól megtudtuk: a mosodán tegnap már hajnali fél 3-kor elkezdtek mosni, és 6-ra végeztek, a konyhán pedig a gázválság apropóján beszerzett elektromos főzőzsámolyokon sütöttek csirkecombot, a leves pedig gyümölcsleves volt. A műtétek közül a nem sürgőseket elhalasztották, de természetesen tudják a műszereket sterilizálni: a sterilizálónak van külön gőzfejlesztő berendezése.

Remélik, hogy hamarabb véget ér

A gázszolgáltatás azért szünetel, mert – mint az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. szegedi kirendeltségvezetőjétől, Tóbiás Zoltántól megtudtuk – a Mol leányvállalata, a Földgázszállító Zrt. kicseréli, áthelyezi a Makó környéki gázátadókat ellátó vezetékeket, amelyek az M43-as építésének útjában állnak, ennek idejére pedig le kell állítaniuk az energiahordozó továbbítását. [namelink name="Tóbiás Zoltán"] elmondta: társaságukat nem terheli kártérítési kötelezettség, mivel nem nekik felróható okból vált szükségessé az üzemszünet. A fogyasztókat biztonsági okokból arra kérik, hogy addig ne nyissák ki a gázcsapokat, amíg a szolgáltatás nem indul újra. Ez ma délután 6 órára várható, de elképzelhető, hogy ennél hamarabb is véget érhet a gázszünet – ez esetben a helyi önkormányzatokat és a rádiókat tájékoztatni fogják. Ha műszaki problémát észlel valaki a visszakapcsoláskor, keresse a diszpécserszolgálatot a 06-80/820-141 ingyenes hibabejelentő telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!