Makó és környéke

2013.03.22. 12:43

Gyermekként válnak anyává

Makó - A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat segíti azokat a lányokat, akik fiatalon vállalnak gyermeket. A lányanyák ügyintézéssel, támogatásigényléssel kapcsolatos problémákkal fordulhatnak ide, ahol lehetőség szerint a baba felneveléséhez szükséges holmikkal is támogatják őket; mindezt térítésmentesen.

Németh Marietta

Egy fiatalon gyermeket váró nőnek nem könnyű a helyzete manapság, főként akkor, ha gyermekből válik anyává az illető. Ilyen helyzetekben nyújtanak segítséget az ENI-n belüli Gyermekjóléti, valamint Családsegítő Szolgálat munkatársai, akik szaktudásukkal, hozzáértésükkel igyekeznek segíteni rajtuk is. Mint megtudtuk, azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 18. életévüket, hivatalosan nem láthatják el gyermekük törvényes képviseletét, ezért az ilyen esetekben általában a nagyszülő tölti be a gyámi tisztséget.

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat segíti azokat a lányokat, akik fiatalon vállalnak gyermeket.

A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat segíti azokat a lányokat, akik fiatalon vállalnak gyermeket.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 A Gyermekjóléti Szolgálat látókörébe elsősorban azok a lányanyák kerülnek, akiknél az újszülött veszélyeztetettsége fennáll vagy kialakulhat. A gyermeknevelési tanácsadás mellett az ügyintézésben és az igénybe vehető támogatások megigénylésében is segítenek. Emellett ruhákkal, a neveléshez szükséges holmikkal is megpróbálják támogatni a lányanyákat. Utóbbiakat a város lakossága gyűjti a rászorulóknak. Sokan hoznak be használt, de jó állapotú ruhákat a Hajnal utcai épületbe, de a védőnők is gyakran tartanak babaruha börzéket. Szükség is van ezekre, hiszen nem minden fiatal kap segítséget otthon.

- Szerencsére, itt Makón nem ez a jellemző. Tapasztalataink szerint a családok az ilyen helyzetekben is kiállnak a gyermekeik mellett, és mindenben támogatják őket - fogalmazott Balogh Csilla, vezető családgondozó. - Nem feltétlen a szerényebb sorsú családokból kerülnek ki lányanyák a városban. Sőt, nem számít az etnikai hovatartozás sem, hisz az ilyesmi bárkivel megtörténhet - oszlatta el a kételyeket a vezető. Az adatok azt mutatják, Makón nincs sok ilyen eset, évente csupán 5-10 18 év alatti lány vállal gyermeket. A megfelelő magatartás és a felelősség elengedhetetlen egy ilyen szituációban, ez a legtöbb esetben nem is marad el. A lányanyák legtöbbször felelősségteljesen készülnek a gyermeknevelésre: eljárnak a vizsgálatokra, a későbbiekben pedig rendben felnevelik gyermeküket.

Ahogy a családgondozók látják, sok esetben a fiatal anyák a jövőjükre is gondolnak: a baba születése után újból iskolapadba ülnek, hogy befejezzék tanulmányaikat. A felelősségtudat azonban a fiúkra nem mindig jellemző. A szolgálat munkatársai több olyan esetről tudnak, amikor az apa kiállt párja mellett, és együtt vállalták fel az életre szóló feladatot. Ehhez természetesen nagy segítséget kapnak a családgondozóktól és a védőnőktől, de a legfontosabb, hogy támogatásukban a családjuknak is kiemelt szerepe van.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!