Makó és környéke

2009.10.30. 22:12

Gyógyszálló lehet a volt kollégiumból

Makó - A jövő tanévtől két oktatási intézmény épülete is megüresedik Makón. A Bajza iskolával egyelőre nem tud mit kezdeni a város, az egykori diákotthonból viszont akár gyógyszálló is lehet, ha találnak rá befektetőt.

Kormos Tamás

Jelenleg két nagy iskolaépítés zajlik Makón. Az egyik a Szent János tér 30. alatt, ahová 2010 őszén költözik a Magán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Most ugyanis még az új helytől nem messze lévő Galamb József szakképző egykori kollégiumában folyik a zeneoktatás.

Az iskola alapítványa sikeresen pályázott, ennek köszönhetően több mint 124 millió forintból újítják fel, illetve alakítják át és bővítik a szemben lévő ingatlant. Így az intézménynek saját székhelye lesz. Az önkormányzat távlati terve, hogy gyógyszállóvá alakítsa a volt kollégiumot, illetve a régi rendőrség épületét és az egykori városházát is. Ekkora beruházásra a városnak nincs pénze, így befektetőket vár. A projekt szervesen kapcsolódik ahhoz a koncepcióhoz, miszerint az élményfürdő megépülésével igazi fürdőváros legyen a Maros-parti településből.

A Kálvin téren is javában folyik az iskolaépítés. Itt közel 700 millió forintból több mint 900 négyzetméterrel bővítik a jelenlegi épületet, illetve modernizálják is egyben. Tizennyolc tantermet újítanak fel, valamint öt újat alakítanak ki. A meglévő háromszintes szárnyhoz a Hold utca felől hozzákapcsolnak egy félkör alakú, kétszintes részt.

Az építkezés ideje alatt így a tizenegy felsős osztályt, vagyis 286 diákot átköltöztettek az egykori Bajza utcai iskolába, amely öt éve üresen áll. A beruházás elkészülte után a tanulók visszamennek a Kálvin térre. Az ideiglenesen megnyitott Bajza iskola így a jövő tanévtől újra kiürül. A városnak elképzelése sincs, mi legyen az épülettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!