Makó és környéke

2008.09.21. 23:08

Gyüttmöntet is kitüntettek Maroslelén

Maroslele - A helyi hagyományok ápolóit ismerték el az idei falunapokon a község legmagasabb kitüntetésével, a Maroslele Községért-díjjal: a Badicsné Szikszai Zsuzsa vezette Rozmaring néptáncegyüttest, illetve az Őszirózsa népdalkört, amelyet Diószegi Mátyásné irányít.

Szabó Imre

Két, a népi kultúra ápolásában jeleskedő csoportot tüntettek ki a falu legrangosabb elismerésével, a Maroslele Községért-díjjal a falunap ünnepi testületi ülésén: az Őszirózsa népdalkört és a Rozmaring táncegyüttest.

Ez utóbbi vezetője, Badicsné Szikszai Zsuzsa, a makói magán-zeneiskola néptánctanára lapunknak elmondta, tizenkét évvel ezelőtt alapították meg a csoportot. Most az óvodástól a felnőttig több mint száz tagjuk van, működésüket pedig nemcsak hazai és külföldi, elsősorban határon túli magyar területekre szervezett fellépéseik fémjelzik, de a helyi tánchagyományok megörökítésére kiadott kis kötetük és immár negyedszerre megtartott nyári Kaláka-táboruk is.

Az Őszirózsa népdalkör vezetője, Diószegi Mátyásné (balról) és Badicsné Szikszai Zsuzsa, a Rozmaring néptáncegyüttes alapítója. A szerző felvétele

Az Őszirózsa népdalkör vezetője, Diószegi Mátyásné (balról) és Badicsné Szikszai Zsuzsa, a Rozmaring néptáncegyüttes alapítója. A szerző felvétele
Badicsné Szikszai Zsuzsa a díjat egyébként különös meghatottsággal vette át a csapat nevében – ő ugyanis nem maroslelei, hanem ahogy errefelé mondják, „gyüttmönt". Kisszomboron él, onnan jár át heti két-három alkalommal, de néha még többször. Számára a kitüntetés azt is jelzi, hogy a leleiek befogadták, a szívükbe zárták.

A másik kitüntetett csoport, az Őszirózsa népdalkör vezetője, Diószegi Mátyásné lapunknak elmondta: a nyugdíjasokból álló csapat – amelyet Bárdos István és felesége kísér rendszeresen citerán – a helyi népdalkincsre építi műsorát, és sokfelé lép fel, ezzel is öregbítve a falu hírnevét. Jelenleg tízen vannak, és éppen tíz esztendeje énekelnek.

Kiállítás, koncert

Pénteken, az ünnepi testületi ülést követően felavatták a megyei közgyűlés támogatásával létesített új játszóteret és megnyitották a mezőgazdasági kiállítást, este pedig a Bikini együttes adott nagy sikerű koncertet. Szombaton térségi gazdatalálkozót tartottak, ahol negyven bográcsban főtt a pörkölt, a gyerekeket játszóház és meseelőadás, a felnőtteket népi és kisebbségi kulturális csoportok fellépése várta, este pedig nótaestet és utcabált tartottak.

Címkék#Maroslele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!