Makó és környéke

2016.03.03. 09:02

Ha patkány van a városházán, irtani kell

Tényleg lehetett patkány a makói városházán 2014 őszén - döntötte el a múlt héten kirobbant politikai vitát a gázmester. A szakma szerint az a baj, hogy nem mindenki irtat rendesen.

Bakos András

A makói városháza főépületének helyiségeiben most nincsenek patkányok, 2014 őszén ellenben voltak. Közegészségügyi szempontból azonban nem csak ennyi a tanulsága a makói patkányügynek. „Lehettek, persze. Egy régi, lezárt épületben megjelennek az egerek, patkányok, csótányok. Irtani kell" – magyarázta az egyik szakember, akit megkérdeztünk. Három, Makóra is átjáró szegedi és egy makói gázmesterrel, illetve egészségügyi kártevőirtóval beszéltünk.


A makói először indulatosan kinyomta a telefont, amikor meghallotta, mire kíváncsi az újságíró. Másodszori hívásra aztán elmondta, amit a másik három is: tőle nem rendelt az önkormányzat irtást a városházára az önkormányzati választások után. Márpedig ha volt patkány, valakinek el kellett végeznie ezt a munkát. A kérdésre, 2014 után mikor, melyik vállalkozótól rendeltek rovar- és rágcsálóirtást, a polgármesteri hivatal ezt válaszolta: „Makó Város Önkormányzatának volt szerződése 2014 utáni időszakban rovar- és rágcsálóirtás tárgyában". A polgármesteri kabinet biztosan üzleti titoknak tartja azt az információt, ki kapta ezt a munkát. Pedig tőle lehetett volna hallani részleteket is. A válaszból az sem derül ki, hogy most van-e ilyen szerződése az önkormányzatnak. Biztosan van, mert kötelező.


A közintézmények fenntartójának egészségügyi gázmesterrel kell szerződést kötnie, és évente két alkalommal elvégeztetni az irtást – idézte a rendeletet a Csongrád Megyei Kormányhivatal. 2014-ben nem érkezett bejelentés Makóról városházi rágcsálókról. Nem is kellett, hogy érkezzen, mert ott, valamint közterületen az önkormányzat saját felelőssége megoldani az ilyen gondot, ahogy másutt a tulajdonosnak, fenntartónak.


„Ez az a rendelet, amit az élelmiszerboltokkal, vendéglőkkel keményen betartatnak. Az önkormányzati, állami intézményekben már nem olyan gyakori az ellenőrzés" – osztotta meg tapasztalatát az egyik vállalkozó. A kormányhivatal erről azt írta, hogy márpedig ellenőriznek közintézményekben is, kérik a szerződést, és az irtások elvégzését igazoló dokumentációt.

Rohangáltak, ez biztos


Szombati és keddi lapunkban is írtunk arról, hogy a Magyar Idők című országos napilapnak [namelink name="Farkas Éva Erzsébet"] polgármester azt nyilatkozta: amikor 2014. október 18-án elkezdték a rendrakást a városházán, „a főépület le volt zárva, egyes helyiségekben patkányok rohangáltak". Erre azt írta a Facebookon [namelink name="Mucsi Tamás"], a DK választókerületi elnöke, hogy ő sokat járt a városházán, de nem látott patkányokat. Hozzátette, szerinte most vannak, két lábon járók – ebből politikai botrány, rendőrségi feljelentés lett. Márpedig a főépületben méltatlan állapotok uralkodtak, patkányok és csótányok voltak – erősített rá a hivatalos álláspontra utóbb [namelink name="Czirbus Gábor"] alpolgármester sajtótájékoztatón.


Ezért zárták le


A makói városháza főépületét 2013 márciusában zárta le az önkormányzat. Az előző évhez képest 461 millió forinttal kevesebbet kapott a működésre az államtól, valamit tenni kellett. Az akkori vezetés azt mondta, bűn felélni a jövőt, a hivatalon kezdte a takarékoskodást. 80 embert küldött el. A megmaradó létszám elfért a szárnyépületben. Ezzel évi 15 milliót tudtak spórolni, ebből 6 ember állását tarthatták meg.



Kép: A makói városháza első változata 1780-ban épült, 1839-ben átalakították, a timpanon 1906-ból való. A régi épületeket jobban kell óvni – a rágcsálóktól is. Fotó: Schmidt Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!