Makó és környéke

2013.03.27. 18:49

Hallgatásra inti Buzást a jobboldal

Ne kritizálja a kormányt, ne politizáljon az ülésteremben – szólította föl Buzás Péter polgármestert a polgári oldal a makói képviselő-testület szerdai ülésén. Az önkormányzat a kereskedők tiltakozása ellenére, négy év kihagyás után most ismét emelte a városi tulajdonú üzletek bérleti díját. A leköszönő Nagy Nándor helyett ezután Fekete Tibor vezeti a Kommunális Nkft.-t, Scheitzner Beáta pedig a Hagymatikum fürdőt.

Bakos András

Az adott országgyűlési képviselő lobbiján is múlt, hogy egy-egy önkormányzat adósságának hány százalékát vállalta át az állam – mondta Buzás Péter polgármester a makói képviselő-testület ülésén, Farkas Sándor országgyűlési képviselőnek a lapunkban megjelent nyilatkozatára hivatkozva. Buzás szerint az, hogy például Szentesnek, Mórahalomnak és Hódmezővásárhelynek is sikerült kedvezőbb arányt kiharcolni, Makónak pedig nem, az Mágori Józsefné lobbierejét minősíti. A csatornaépítésről szólva a polgármester azt mondta, mindenkihez eljuttatják az utcában illetékes kivitelező képviselőjének telefonszámát, és ha valakit kár ér, vagy nem úgy állítják helyre a bejáróját, ahogyan régen volt, azonnal szóljon, mert később nehezebb orvosolni a gondokat.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 A makói véradó állomás miért mórahalmi fürdőbelépőt ad a véradóknak ajándékba, miért nem makóit? – kérdezte Márton Imre (Városépítők). Nagy Nándor, a fürdő leköszönő igazgatója azt mondta, ez ügyben tárgyalt a véradó állomással, most készülnek megállapodást kötni. Eszerint a véradók 70 százalékos kedvezményt fognak kapni a Hagymatikumba, és nem csak hétköznapokra. Nagy Nándor nemrég bejelentette, magánvállalkozásba fog, ezért saját kérésére most fölmentette a képviselő-testület a makói Kommunális Nkft. és a Makói Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatói tisztségéből. Utódja az előbbi cég élén bruttó 450 ezer forintos fizetéssel Fekete Tibor lett, ő 1999-ben, gépkezelőként kezdett a kft.-nél, majd csoportvezető, végül városüzemelési koordinátor lett. A fürdő új vezetője Scheitzner Beáta, bruttó 500 ezres fizetéssel. Ő is makói, de 12 éven keresztül Belgiumban élt, egy üzletlánc értékesítési igazgatója volt. Hazatérve előbb a makói Tourinform-irodát vezette, majd vállalkozásba fogott, az üzletet most családja vezeti tovább.

A képviselők 25 százalékkal fölemelték az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjait. Márton Imre hiányolta az anyagból a makói albérletárakat, amelyekkel célszerű lett volna összevetni a tervezetet, és a bizottsági egyeztetést is hiányolta. Az előterjesztő szerint az emeléssel épp a piaci albérletárak szintjét érik el a tarifák, négyzetméterenként 152–168 forintot kell fizetni – miközben Csongrádon 252 és 280, Kisteleken 400 és 700 között változik az ár, Baján 800, Mórahalmon 250 forint. Az önkormányzati tulajdonú üzletek bérlői összefogva azt kérték a testülettől, csökkentse, de legalábbis ne emelje az inflációval a bérleti díjaikat. Buzás arra emlékeztetett, évekig nem emeltek, mostanra viszont az önkormányzat a falig hátrált: mivel adósságának átvállalásával együtt is 460 millióval kap kevesebbet működésre, mint tavaly, 28 embert elbocsátott, és kiürítette a városháza főépületét, hogy annak világításán, fűtésén spóroljon. Ilyen körülmények között muszáj emelni, 5,7 százalékkal. A testület ezt 7 igen, 0 nem és 4 tartózkodás mellett szavazta meg. Az önkormányzat várja az ötleteket, hogyan lehetne hasznosítani a főépületet. Sánta Sándor (Fidesz) szerint a hivatal átköltözése a szárnyépületbe mellbevágó hír volt, Toldi János (Fidesz) attól tart, hogy itt is majd kínai üzlet fog működni. Buzás azt mondta erre, Toldinak ezt Fidesz-gyűlésen kellene elmondania. Mert úgy lett volna praktikus, ha a járási kormányhivatal is a városházára költözik, elfértek volna, a polgárok itt egy helyen értek volna el mindent, a járásnak azonban ez az épület nem kellett.

„Mondd meg, Sanyi!"

Arra kérte Sánta Sándor a polgármestert, ne kritizálja a kormányt, és ne üzengessen Mágori Józsefné országgyűlési képviselőnek a testületi üléseken, élő tévéadásban. Ennek ugyanis már olyan következménye is van, hogy a polgári oldal fiataljai Sántát és két képviselőtársát vonják felelősségre, miért nem tiltakoznak ilyenkor. „Akkor mondd meg, Sanyi" – kérte Buzás Sántát, milyen fórumon mondja el, hogyan érintik a várost a kormány döntései. És hogyan kommunikáljon a képviselő asszonnyal, ha ő a kérését telefonon, levélben is elmondja neki, Mágoriné azonban a sajtóban üzeni meg, hogy azt úgy nem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!