Makó és környéke

2016.12.14. 08:50

Három éve az Arab Emírségek foglya Tímea

Kérem, hozzák haza karácsonyra a lányomat és az unokáimat! Nagyon kérem, segítsenek! - könyörgött sírva a csanádpalotai Neisz Lászlóné, akinek az Egyesült Arab Emírségekben él a lánya, ahonnan nem tud hazajönni.

Szabó C. Szilárd

„Magyarok! Négy gyerekkel élek az Egyesült Arab Emírségekben nagyon nehéz körülmények között jemeni volt férjemnek köszönhetően. A gyerekeket meg akarja tartani az arab közösség, az édesanya nem fontos, mert van jemeni feleség. Kérlek benneteket, hogy továbbítsátok az írásomat. Vigyetek haza minket!" – könyörgött Facebook-oldalán Tímea, [namelink name="Neisz Lászlóné"] lánya, aki úgy érzi, sokszor nincs más választása, mint a közösségi oldalán felhívni a figyelmet sanyarú sorsukra.


[namelink name="Neisz Tímea"] gyógytornászként végzett a szegedi egyetemen. Itt ismerkedett meg azzal az orvosnak tanuló jemeni férfival, akivel még Magyarországon összeházasodtak. 


Négy gyermekük született. Tímea 2003 óta él az Egyesült Arab Emírségekben, ahol válása, 2013 óta elmondása szerint pokollá vált az élete volt férje miatt, aki kisemmizte, nyomorba döntötte.


Romokban az élete


– Az évek alatt életveszélyben is voltunk, erőszakossága miatt mentettem magam és a gyerekeket, akiket el akart vinni. Közben újranősült, elvett egy jemeni nőt – mondta a most 41 éves Tímea, aki állítása szerint feláldozta az egészségét és a karrierjét házasságában. Nem dolgozott, most viszont, hogy munkát kapjon gyógytornászként, vizsgáznia kell. Ehhez két év ottani gyakorlatra lenne szükség.

 

Tímea élete pokollá vált, szeretné még viszontlátni anyukáját. Családi fotó

Tímea élete pokollá vált, szeretné még viszontlátni anyukáját. Családi fotó


– Bíróságról bíróságra, hivatalról hivatalra jártam, de mára elhagyott az erőm. A volt férjem elvette az iratainkat, kidobatott a gyerekekkel az utcára, súlyos adósságot vert rám, hogy ne hagyhassuk el az országot. Nyomorban élünk, elszigetelten. Nincs bútorunk, hűtőnk, két éve kézzel mosok, a földön alszunk. Miután a gyerekeket zaklatták az iskolában, több helyen is panaszt tettem, és segítséget kértem az iskolaváltáshoz, de nem történt semmi, ezért ma már nem járnak iskolába – közölte Neisz Tímea.


Elmondása szerint az abu-dzabi magyar nagykövet és konzul, valamint a magyar külügyminisztérium 2013 óta ismeri a történetét, mert személyesen, telefonon és levélben is többször tájékoztatta a diplomatákat, de nem segítenek neki.


Nem kockáztat a konzul


– Arról, hogy Neisz Tímea és Magyarországon élő családja milyen kérésekkel fordult a konzuli szolgálathoz, és ezek alapján milyen konkrét intézkedések történtek a nagykövetség részéről, az adatvédelmi rendelkezések miatt nem áll módunkban információt szolgáltatni – válaszolta lapunk kérdésére az abu-dzabi konzuli szolgálat.


Azt leírták, hogy Neisz Tímea évek óta folyamatos kapcsolatban áll a nagykövetséggel, az édesanyja pedig a konzuli és állampolgársági főosztállyal. Szerintük Neisz Tímea tisztában van a helyi jogszabályokkal, és azzal is, milyen feltételek teljesülése esetén áll módjában elhagyni az Egyesült Arab Emírségeket a gyermekeivel együtt.


Számtalan alkalommal beszéltek Neisz Tímeával telefonon, helyi ügyvéd ajánlásával és személyesen is próbáltak a segítségére lenni a kialakult helyzetben. A konzuli segítségnyújtás azonban nem irányulhat a helyi szabályok és hatóságok megkerülésére, kijátszására, mert az mind a konzul, mind a képviselet további működését, jelenlétét kockáztatja.


Az ombudsman együtt érez


Pár napja [namelink name="Székely László"]tól, az alapvető jogok biztosától kérte Neisz Tímea, segítsen nekik hazajutni Magyarországra. Az ombudsman a külügyminisztériumtól kért tájékoztatást, mielőtt válaszolt. Levelében az áll, idén januárban megvette a nagykövetség a családnak a repülőjegyet, ki is mentek a reptérre, de nem tudtak elutazni, mert a helyszínen derült ki, 70 ezer dirhammal (közel 6 millió forint) tartozik az Egyesült Arab Emírségeknek Neisz Tímea. És amíg ezt nem fizeti ki, nem hagyhatja el az országot.


Arról is tájékoztatott Székely László, hogy a nagykövetség nem tudja kérvényezni a tartozás elengedését, mert azzal beleavatkozna az ország belügyeibe. A biztos azzal zárta levelét, hogy „bár szorult helyzete miatt együtt érzek önnel, mivel ügyében további ombudsmani intézkedésre nincs lehetőségem, panaszügyét lezártnak tekintem".


Nem akarja a lányát is elveszíteni


– Nemrég írtam levelet a köztársasági elnöknek és [namelink name="Lázár János"]nak is, hogy segítsenek – mondta könnyeivel küszködve Neisz Lászlóné, aki tavaly veszítette el a férjét, és nem szeretné a lányát is elveszíteni. Tímea nem tudott hazamenni az édesapja temetésére sem. Utoljára 2012-ben járt itthon.


Édesanyja elmondta, nincs pénze, hogy kifizesse az adósságot, de ha lenne is, ki garantálja, hogy utána nem ver rá újabb adósságot a lányára a volt férje. A nyugdíjas asszony, aki kérte, ne mutassuk az arcát, belebetegedett a hercehurcába, hiába szed nyugtatókat, alig tud aludni, miközben a lánya azt írta pár napja egy bejegyzésében a közösségi oldalán, hogy "csak még egyszer láthassam az anyukámat!".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!